Aktivistimummot-liike kannustaa ihmisiä elämänsiivoukseen 

Elämänsiivous on elämäntapa, joka tuottaa iloa sekä itselle, tuleville sukupolville että luonnolle. Aktivistimummot levittää yksinkertaisemman ja selkeämmän elämän oppeja.  Elämänsiivous-tapahtumassa 23.9. lanseerattiin idea ja kuusi oppia, joilla jokainen pääsee elämänsiivouksessa alkuun. Tilaisuuden tallenteen löydät täältä.

Mummot tuskastuivat odottamaan kuolinsiivousta. Se tulee myöhässä, jos elämä on mennyt ylenpalttiseen kuluttamiseen ja vimmaiseen touhuamiseen. Ylikulutus on tuhonnut luonnonvaroja, pilannut ilmastoa ja saanut unohtamaan elämän merkitykselliset asiat. 

Jotta luonnon kantokyky säilytetään, on viimeiset hetket siivota, karsia turhaa. Kaikkea hallitseva talouden näkökulma ja menestymisen vaatimus ovat saaneet ihmiset luulemaan, että onnellisuus syntyy kuluttamalla ja tekemällä enemmän. Näin ei ole − tutkimustenkaan mukaan. Kuluttajuudesta on tullut maailmankatsomus, mutta onko sille vaihtoehtoja? ”Enemmän pitäisi keskustella siitä, mitä on elämisen arvoinen elämä”, sanoo uskontotieteilijä ja tietokirjailija Mikko Kurenlahti.

Elämänsiivous-sana innostaa markkinatutkija ja semiootikko Vaula Norrenaa. Siivoaminen on tekemistä. Ilman selkeää muutosta ei nykymuotoiseen vinksahtaneeseen kulutukseen saada  parannusta.  ”Kuluttamisen ja osallistumisen houkutukset tulevat silmille joka paikassa. Ja sosiaaliset ryhmäpaineet yllyttävät meitä osallistumaan ja ostamaan.
Jotta pysyisi mukana maailman menossa, on seurattava muotia, aloitettava uusia harrastuksia, ostettava uusi auto − eli matkittava muita ihmisiä. Nämä turhuudet on hyvä siivota pois,  ja opettaa tuleville polville parempaa elämää”, Norrena sanoo.

”Elämänsiivouksessa minua viehättää se, että kysymys ei ole pelkästään pois heittämisestä, vaan merkityksellisen säilyttämisestä”, sanoo aktivistimummo Eeva-Riitta Piispanen.

Elämänsiivous Aktivistimummojen opeilla

Ehkä elämänsiivous on aina kuulunut elämääsi tai ehkä olet siinä aloittelija. Tässä listassa on vinkkejä niin aloittelijoille kuin siivousta tehostaville.

1.     Pohdi kaikessa rauhassa

Pohdi omaa elämääsi, sen merkityksellisiä, iloa tuottavia asioita ja paikkoja. Pohdi myös, mitä asioita olet unohtanut tai vähätellyt elämässäsi. Olisiko aika ottaa niitä käyttöön? Pohtimiseen saa käyttää aikaa. Elämästä on hyvä keskustella lähipiirin kanssa. Jos he eivät asiasta innostu, kirjoita elämäntarinasi. Mieti, mitä toiveita tai haaveita sinulla on tulevaisuudelle.  Millaista loppuelämää haluat elää, millaisia muistoja, millaisen jäljen haluat jättää?  Mummoviisautta voi hyvin käyttää muutoksiin.

2.     Tee itsellesi kolme ”laatikkoa” tavaroille ja asioille

1. turha, merkityksetön, käyttökelvoton roina (roinaosasto)
2. kierrätykseen, muokkaukseen tai uusiokäyttöön kelpaavat tavarat (räsymattovärkit- osasto)
3. muistojen laatikko, joka on osa omaa tarinaasi (Mummon reseptikirja -osasto)

3.     Tavaravuorten kimppuun

Tavaraa ja muistojen sekalaisia arkistoja kerääntyy kellareihin, ullakoille, eteisten yläkaappeihin. Niitä voi olla kodissa, mökillä tai lapsuuden kodissa. Käy kertymät hiljalleen läpi ja jaa mahdollisuuksien mukaan ”laatikoihin”. Osan oman tarinan tavaroista voi kuvata muistoksi ja laittaa tavarat sitten kiertoon. 

4.     Merkityksellisin talteen

Monesti tavarapaljous tai unohdus peittää merkitykselliset asiat. Ne asiat, jotka ovat tehneet sinusta sinut. Jokainen merkityksellinen ja iloa tuottava löytö elämänsiivouksen tiimellyksessä on tärkeä. Muistuttaako valokuva siitä, että rakastat kukkivan apilan tuoksua? Innostaako se sinua tekemään työtä luonnon suojelemiseksi, jotta juuri se tärkeä lapsuuden metsä tai pellonreunan mesimarjat säilyisivät tuleville sukupolville? Paras kannattaa tallettaa.

5.     Käytä mummoviisautta! 

Läheiset, kullakin omanlaisensa, voivat auttaa ja olla mukana elämänsiivouksessa. Heitä saattaa innostaa jokin sinulta poistuva tavara, he saattavat innostua keskustelemaan elämänsiivouksen merkityksestä tuleville sukupolville. Riittää, jos he huomaavat, että elämänsiivous ilahduttaa sinua. Ilo tarttuu.

On hienoa, että nykyteknologia mahdollistaa muun muassa kauppamatkojen vähentämisen ja yhteiskäytön lisäämisen. Mutta. Se mahdollistaa myös kasvavan globaalin tavaravirran, jossa luonnonvaroja käytetään surutta. Mummoilla on viisautta ja rohkeutta nostaa äänekkäästi esiin elämänsiivouksen opit, jotta vahingollisista kehityskuluista luovutaan!

6.     Sovi ristiriidat, paljasta turhat ”salaisuudet” 

Jokaisen elämään mahtuu asioita ja ihmissuhteita, jotka kalvavat. Monilla on myös salaisuuksia, jotka haluaa ”viedä mukanaan hautaan.” Kaikille kivuliaille asioille ei voi tehdä mitään, mutta osalle voi. Voimaa vievät ristiriidat on hyvä yrittää selvittää.  Hyvä sääntö on kertoa avoimesti asiat, jotka eivät vahingoita ketään, eivätkä riko ihmissuhteita.  Säilytä muistojen aarrearkkuun ne valitsemasi kirjeet tai päiväkirjat, jotka haluat ja voit jakaa. Tuhoa ne, joiden sisältämät salaisuudet olet luvannut pitää tai jotka aiheuttaisivat läheisillesi liikaa surua tai harmeja.

 

Lisätietoja

www.aktivistimummot.fi
Seija Kurunmäki, 0400-460894, seija.kurunmaki@kuule.fi
Reetta Meriläinen, 0400-464220, reettam2@gmail.com

ELÄMÄNSIIVOUS 23.9.klo 17-19 tallenne Aktivistimummot Youtube-kanavalla.

 

 

Edellinen
Edellinen

Vastuullinen sijoittaminen

Seuraava
Seuraava

Elämänsiivous-tapahtuma 23.9. klo 17-19