Lastenlasten päiväkotipiha
Huhtikuun blogissa Aktivistimummo Marja-Liisa Tapio-Biström kertoo huomioistaan päiväkotipihoista. Lapset viettävät päiväkodissa valtaosan hereilläoloajastaan. Ja kuka päättää päiväkotien sijoittamisesta ja pihojen suuruudesta ja varustelusta? Kuntapäättäjät!
Mummot, äänestestään kuntapäättäjiksi ihmisiä, jotka ymmärtävät vastuunsa lähiluonnon vaalijoina ja terveellisen ympäristön luojina!
Lapsen tarkkaavainen katse huomaa tikut, kivet, muurahaiset ja kukat. Marjat, puunjuuret ja linnut – leikkiin kutsuvat ihmeet. Vai löytääkö katse hiekkaa, muovinurmea, asfalttipintoja ja kiipeilytelineitä?
Mietiskelin lasten arkea, päiväkodeissa ja niiden pihoilla. Minkälainen se on? Kävin katselemassa erilaisia päiväkotipihoja, löysin muutaman, joissa oli kalliota, puita, pensaita – maata. Muut pihat olivat sitä hiekkaa ja asfalttia.
Lapsen suhde ympäristöön, luonnon ihmeisiin ja maaperän terveyttä edistäviin pieneliöihin syntyy joka päivä ulkona leikkien. Näkeminen ja kokeminen – katselu ja havainnointi opettavat arvokkaita asioita – katsomista, ymmärtämistä, vaalimista , arvostusta. Ne jättävät valtavan arvokkaan perinnön kasvamista ja aikuistumista vahvistamaan. Juurruttavat meidän maahan ja luovat siteen elinympäristöön, luontoon, puihin ja pölyttäjiin.
Voimme kaikki yhdessä tehdä lasten ja lasten lasten elinympäristöstä vihreän, rikkaan ja tulevaisuutta vaalivan. Kunnissa tehdään tärkeät päätökset elinympäristöstämme. Elinvoimaisten, elämää pursuavien päiväkotipihojen suunnittelu vaatii ammattilaisten osaamista. Eihän säästetä siinä kohtaa vaan tehdään päiväkotipihoista kasvamisen taikapiiri.
Ja mummopäivinä viedään lapsenlapset metsään. Onhan omassa kunnassasi huolehdittu siitä, että lähimetsiä säästetään ja vaalitaan?
Teksti ja kuva: Marja-Liisa Tapio Biström
Lue lisää Aktivistimummoista www.aktivistimummot.fi
Yksi ihastuttava päiväkotipiha on Tuusulassa, Martta Wendelinin päiväkodissa.