Kestäviä matkoja – lähelle
Kestävään matkailuun erikoistunut asiantuntija Anu Nylund tietää koronaepidemian tuomat haasteet matkailuelinkeinoon. Hyvänä tässä ajassa hän näkee kestävän matkailun lisääntymisen. Anu innostaa Aktivistimummoja edelläkävijöiksi löytämään lähimatkailun ja retkeilyn ilot Suomen joka kolkasta ja viemään niitä oppeja myös seuraaville sukupolville. Blogissaan Anu Nylund kertoo tarinansa eli miten hänestä tuli kestävän matkailun puolestapuhuja.
Kun biologinen kello alkoi tikittää, alkoi huono omatunto soimata minua, joka olin tuolloin nuori matkailun ammattilainen.
Olin lähtenyt parikymppisenä kahden matkalaukun kanssa maailmalle ja aloittanut intoa täynnä ulkomaanoppaan työn. Kuljin suosittujen matkakohteiden väliä sesonkien rytmittäessä muuttojani Kanarialta Mallorcalle ja taas Kanarialle ja sitten jonnekin muualle. Edustamani ala tuotti paljon hyvää, kuten työtä ja kohtaamisia vieraiden kesken, ja vaikka työ oli raskasta ja työpäivät pitkiä, oli se myös iloista ja hauskaa yhdessä tekemistä.
Seisoin Välimeren rannalla ja lähdöstä oli kulunut viisi vuotta. Ymmärrys matkailun negatiivisista vaikutuksista iski kasvoihin kuin iso mereltä rantakiviin pysähtynyt aalto ja nauru sammui hetkeksi. Siinä rannalla ympärille katsoessani ymmärsin, että jos jatkaisimme samaan malliin, maailma ei tulisi kestämään kasvua. Joka puolelle rakennettiin, vuorilta tulevat luonnolliset veden imeytymisalueet asfaltoitiin, liikkumisesta aiheutuneet päästöt olivat valtaisat, melu korviahuumaava, paikalliset ihmettelivät menoa ja ilmassa oli hämmentynyt tunnelma.
Samaan aikaan kuiskasin merelle toiveeni olla joskus äiti.
Kestävän matkailun määritelmä pohjaa vuoden 1987 julkaistuun Brundtlandtin komission ”Yhteinen tulevaisuutemme” – raporttiin, jossa kehittämisen keskiöön nostettiin ekologinen, taloudellinen ja sosiokulttuurinen kestävyys, nykyisten ja tulevien sukupolvien tarpeet ja toiveet hyvästä elämästä huomioiden.
Minä lupasin meren kohinan säestäessä taustalla, että teen parhaani matkailun ammattilaisena, jotta mahdollinen lapseni ja tulevat sukupolvet saavat hengittää puhdasta ilmaa, uida puhtaissa vesissä ja syödä ihanaa paikallista ruokaa.
Unelma on täyttynyt ja lupauksesta pidän parhaalla mahdollisella tavalla kiinni. Olen parikymppisen pojan äiti ja vastuullisuuteen erikoistunut matkailun ammattilainen. Viimeisen parin vuoden aikana kestävä matkailu tai niin kuin me 2000-luvulta lähtien olemme sanastoa uudistaneet - vastuullisuus - on jalkautunut ison yleisön tietoisuuteen ja suomalaisten matkailuyritysten arvomaailmaan.
Vastuullisuus on jalkautunut ison yleisön tietoisuuteen ja suomalaisten matkailuyritysten arvomaailmaan
”Matkakohteet ovat parempia paikkoja paikallisille asua ja matkailijoille vierailla” – näin me nyt määrittelemme vastuullisen matkailun ydinviestin. Sosiaaliset ja eettiset arvot ovat nousseet ekologisen ja taloudellisen rinnalle entistä tärkeämpinä.
Matkailu on elinkeino ja maksavat vieraat matkailuyrittäjän elinehto. Kun me pääsemme taas liikkumaan, matkailemaan ja kokemaan elämyksiä, vastuullista on noudattaa niitä ohjeita, joita meille liikkumisesta annetaan. Vastuullista on myös käyttää matkailuyrittäjien palveluja, maksaa reilu korvaus siitä työstä, mitä palveluntuottaja tekee pyyteettömästi vieraansa onnellisuutta ajatellen. Kun liikkuminen sallitaan, aloitetaan läheltä. Mitä jos kotimaassakin majoittuisimme maksullisissa majoitusyrityksissä sen sijaan, että petaamme siskonpedit sukulaisten ja ystävien lattioille. Mitä jos istuisimme useammin valmiiseen pöytään – ravintolayrittäjien herkkujen äärelle tai kokkaisimme yhdessä matkailuyrittäjän opissa?
Reilua on antaa ammattilaisen johdattaa meidät uusien elämysten äärelle
Vaikka osaamme soutaa, meloa ja kulkea metsässä, ottaa eväät matkaan ja löytää ihanimmat maisemat, reilua on antaa ammattilaisen johdattaa meidät näiden elämysten äärelle. Oletko koskaan kokeillut, miten rentouttava kokemus on, kun osaava opas huolehtii kaiken muun ja saat itse keskittyä rennosti varsinaiseen luonnosta nauttimiseen. Varusteet hankittuina, teltta valmiiksi pystytettynä – mitä ihanaa uutta luksusta luontomatkailuun! Eräateria taas oikein valmistettuna villiyrttejä ja paikallisia raaka-aineita hyödyntäen vie evästauon ihan eri tasolle.
Läheisyys, mikä ihana tunne - lähellä uuden kokeminen, mikä loistava mahdollisuus. Matkailu on parhaimmillaan keino toimia paremman tulevaisuuden puolesta. Vastuullinen matkailu on valintoja, joita me kaikki voimme tehdä. Nyt on hyvä hetki valita vähäpäästöinen lähimatka, paikallisten yrittäjien palveluja ostaen. Luonnossa liikkuminen varmistaa myös turvaväleistä huolehtimisen niin kauan kun se on tarpeen.
Aloitetaan uusi aika määrittelemällä ihana loma- tai matkaelämys uusiksi
Aloitetaan uusi aika määrittelemällä ihana loma- matkaelämys uusiksi. Yhdessä kokeminen tuottaa aitoja muistoja, ammattilaisten tuottamina turvallisesti ja rennosti. Hitaasti matkaaminen lähellekin siirtää meidät arjesta unelmiin.
Anu Nylund
anu.nylund@moodoffinland.fi
www.moodoffinland.fi
Anu Nylund on matkailualan ammattilainen, joka on erikoistunut vastuulliseen matkailuun.
Anu tarjoaa matkailu- ja koulutuspalveluita vuonna 2018 perustamansa Mood of Finland yrityksen arvojen mukaisesti luovasti, innostaen ja vastuullisesti - yhdessä muiden kanssa ja hyvällä moodilla.
Kuva:
Opastettu parin tunnin melonta urbaani- tai luontoympäristössä on jo hyvä irtiotto ja turvallinen tapa tavata ystäviä myös turvavälejä kunnioittaen. Melonta sopii kaikenikäisille lapsista senioreihin. Kuva Moln.fi