Oodi Päijät-Hämeelle
Aktivistimummot vinkkaavat maakuntien lähimatkailukohteita Facebook- ja nettisivuillaan. Meillä on paljon nähtävää kauniin kotimaan joka kolkassa. Aktivistimummo ja kestävän kehityksen professori Armi Temmes kertoo omista retkistään sielunmaisemissaan, Päijät-Hämeessä.
Monet murehtivat ulkomaille suuntautuvien lomamatkojen peruuntumista. Kaikilla ei ole mökkiä, eikä kaikkia huvita linnoittautua koko lomaksi mökille. Niinpä nyt tarvitaan hyviä lähimatkailukohteita. Suosituimmat paikat ovat kansoitettuja, mutta onneksi Suomi on laaja ja harvaan asuttu maa - ja hienoja paikkoja on viljalti.
Itse olen retkeillyt Päijät-Hämeen alueella jo parinkymmenen vuoden ajan joka kesä, eikä vielä loppua näy. Perinne alkoi, kun Lahteen muuttaneen ystäväni kanssa teimme retken sisävesilaivalla Lahdesta Heinolan suuntaan. Hyppäsimme laivasta ainoina matkustajina Kalkkisten kylän rannassa ja kipusimme paikallisen mansikka- ja viiniyrittäjän Pihamaan kahvilaan nauttimaan lasilliset marjaviiniä ja ostamaan mansikoita ja tuoreita vihanneksia. Siitä sitten saimme kyydin mökilleni saunomaan.
Näissä luontokohteissa turvaväli kanssakulkijoihin on helppo pitää
Sen jälkeen olemme jokaisena kesänä tehneet retken pääosin oman maakunnan alueelle joko luonto- tai kulttuurikohteisiin. Useimmissa paikoissa olemme saaneet olla yksin, mutta suositummissakin turvaväli kanssakulkijoihin on helppo pitää – lukuunottamatta ehkä kesäteatteriesityksiä, jotka tästä vihjelistasta nyt jäävät pois.
Evon valtionmetsän alueen Lammilla ja Padasjoella tuntevat monet, mutta eivät liian monet. Siellä on monia merkittyjä reittejä ja hyvän kartan kanssa ehdimme päivässä kävellä useita lenkkejä. Vaihtelevien maastojen lisäksi itselleni tuli siellä mieleen hienoja muistoja partiojohtajien koulutusleireiltä.
Vääksystä alkavat Aurinkovuoren kävelyreitit, joka kulkevat pitkin harjua poiketen mm. vanhan hyppyrimäen perustuksille. Jos on oikein energinen, voi kävellä yhdysreittiä vaikka Evolle asti.
Heinolan kaupungin ulkoilureiteistä bongasimme eräänä vuonna Juustopolun, joka kulkee Jyrängön kaupunginosasta aina Vuolenkoskelle asti. Emme tehneet koko lenkkiä, vaan poikkesimme takaisin merkittyä yhdysreittiä Vierumäeltä tulevalle Ilvespolulle. Matkalla on laavuja evästaukoja varten ja maasto vaihtelee vehreästä järvenrannasta harjumaisemaan.
Jos haluaa kiivetä vuorelle katsomaan näköaloja, niin voin suositella Sysmän Kammiovuorta ja Iitin Hiidenvuorta, joka vartioi Kymijoen mutkaa. Hiidenvuorella on järjestetty konserttejakin, jonka järjestäjät ovat jopa raahanneet sinne pianon!
Haluatko vaellella kartanon puistossa – mene Kärkölän Huovilaan, jossa on laaja englantilaistyylinen puistoalue lummelampineen ja huvimajoineen. Kartano tosin puuttuu – sen rakentaminen jäi aikanaan kesken.
Museot aukeavat vähitellen, joten suosikeistani esimerkiksi Hollolan kotiseutumuseo tai lääninkivalteri Aschanin talo Heinolassa voivat kuulua retkiohjelmaan myös kesällä 2020.
Retkelle Kelventeelle?
Päijänteen kansallispuistoa on sekä saarilla että Pulkkilanharjulla. Padasjoelta pääsee vuoroveneellä Kelventeen saarelle. Me teimme retken omalla veneellä Pulkkilanharjun suunnasta. Kelvenne on kymmenisen kilometriä pitkä harjusaari, jossa on mukava kävellä ja pitää evästaukoa hiekkarannalla. Se on veneilijöiden suosiossa ja meistä oli mukava katsoa myös kukkasin koristeltuja uivia kesämökkejä.
Näiden esimerkkien tarkoituksena on osoittaa, että lähimatkailun kohteita löytyy melkein mistä vain. Itse lähdemme etsimään niitä yleensä kuntien verkkosivuilta ja joskus tuttavilta saaduista vihjeistä. Näitä vihjeitä kootaan nyt julkisestikin – ja yhteisöllisesti Aktivistimummojen Facebook-sivustolla. Seuraa vihjeitä, tiedän että niitä on mummoystävilläni vaikka kuinka paljon kaikissa Suomen maakunnissa.
Armi Temmes, Aktivistimummo
Professori, Aalto-yliopisto
Yritysten yhteiskuntavastuu ja kestävä kehitys
armi.temmes@gmail.com
Kuva Armi Temmes
Näköala Sysmän Kammiovuorelta