Lausuntomme ilmastolakiin
Uusi ilmastolaki on nyt lausuntokierroksella. Monien muiden aktiivisten ilmastotoimijoiden tapaan aktivistimummojoukko luki lakiehdotuksen tarkoin silmin. Ilahduimme siitä, että päästövähennystavoitteet ja myös välitavoitteet on nyt kirjattu, ilahduimme että nuoria oli kuultu. Maankäyttösektorin toimiin haluamme ripeyttä. Haluamme myös, että laissa sanktiomäärittelyin varmistetaan, että myös tulevat hallitukset ja kuntapäättäjät sitoutuvat siihen. Korostamme sitä, että ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta annetaan faktapohjaista tietoa ymmärrettävässä muodossa. Onhan kyse “melko” isosta asiasta: lastenlastemme tulevaisuudesta. Vain todellisilla ja pikaisilla teoilla voimme lisätä toivoa ja vähentää ahdistusta. Vastuu on aikuisilla, erityisesti päättäjillä. Lausuntoamme saa jakaa.
Aktivistimummot (www.aktivistimummot.fi) ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että Ilmastolakiehdotuksessa päästövähennystavoitteet ovat aikaisempaa kunnianhimoisemmat ja niitä on tuettu väliaikatavoitteilla. Tavoitetta hiilineutraaliudesta 2035 mennessä ei voida saavuttaa pelkkien päästövähennysten avulla, joten oli todella tärkeää liittää maankäyttösektorin ilmastotoimet osaksi lakiluonnosta. Näemme tärkeänä, että maankäyttösektorin ilmastotoimiin ryhdytään mahdollisimman ripeästi.
Aktivistimummot kiinnitti huomiota siihen, että Valtioneuvoston rooli on lain toteutuksessa varsin mittava: Kukin ministeriö valmistelee hallinnonalaansa koskevan osuuden ilmastopolitiikan suunnitelmista, jonka jälkeen Valtioneuvosto hyväksyy suunnitelmat, antaa niistä selonteon Eduskunnalle, seuraa niiden toteutumista, toimittaa ilmastovuosikertomuksen ja nimittää Ilmastopaneelin. Aktivistimummoja huolestuttaa, että lain esittämien suunnitelmien sisältöön ja aikataulutukseen sekä muihinkin laissa mainittuihin seikkoihin saattaa vaikuttaa se, miten vahvasti kulloinenkin hallitus priorisoi ilmastomuutoksen torjuntaa.
Lisäksi Aktivistimummoja huolestuttaa se, että valtion tai kunnan viranomainen saattaisi jättää asioita puolitiehen vedoten lain hieman epämääräisiin sanamuotoihin kuten ”mahdollisuuksien mukaan” ja ”paikalliset olosuhteet huomioiden”. Jäimme myös miettimään mitä tapahtuu, jos tavoitteisiin ei päästä. Lakiin tulee kirjata tehokkaat sanktiot.
Aktivistimummoja ilahduttaa, että lasten ja nuorten näkemykset oli huomioitu lain valmistelussa. Kun lakia aikanaan aletaan toteuttaa, tarvitaan kaikkien kansalaisryhmien mukanaoloa ja tukea. Ilmastomuutoksesta kannetaan laajasti huolta eri ikäryhmissä (Aktivistimummojen lisäksi muun muassa Ilmastovanhemmat, Ilmastoisovanhemmat, ClimateMove ja ”Perjantait Gretan kanssa” -liike) ja eri ammattiryhmissä (esimerkiksi Ilmastolääkärit, Ekopsykologit ja Insinöörien ilmastorintama). Onkin erittäin tärkeää, että lain tavoitteiden toteutumisesta tiedotetaan yleisölle kattavasti ja ymmärrettävästi, koska tieto asioiden edistymisestä kannustaa kansalaistoimijoita ja auttaa ympäristöahdistukseen.
Toivon ja tekojen puolesta
Aktivistimummot
Kuva: Aktivistimummot ympäristöministeriössä Krista Mikkosen vieraana syksyllä 2020