Tapahtumat, Tapahtuma Aktivistimummot Tapahtumat, Tapahtuma Aktivistimummot

Aktivistimummot Luontomarssilla 18.3.2023

Mummot! Lähdetään yhdessä Luontomarssille rohkaisemaan päättäjiä ilmastotekohin. Nyt.

Nyt on aika muistuttaa päättäjiä siitä, miten heidän päätöksensä vaikuttavat lastenlastemme elämään! On aika siirtyä ilmastotavoitteista ilmastotekoihin.

Suomi on maailman vakaimpia, vauraimpia ja onnellisimpia maita. Suomalaisten tärkein ylpeyden aihe on suomalainen luonto. Mutta luontomme voi huonosti. Luontokato ja ilmaston kuumeneminen on pysäytettävä, jotta suomalaisille rakkaista maisemista ja hyvinvointivaltiosta voidaan pitää kiinni myös tulevaisuudessa.

Elämme viimeistä vuosikymmentä, jona voimme kääntää luontokadon luonnon elpymiseksi ja rajoittaa ilmaston kuumenemisen tasolle, jolla maapallo säilyy kaikille elinkelpoisena. Nämä kriisit on pysäytettävä yhdessä. Suomalaista luontoa voidaan suojella vain Suomessa. Luonto tarvitsee entistä vahvempaa turvaa ja Suomen tieteeseen perustuvista ilmastotavoitteista on pidettävä kiinni.

Rohkaisemme päättäjiä myös vaalikaudella 2023-2027 tekemään päätöksiä, jotka varmistavat riittävän tilan luonnolle ja takaavat riittävät päästövähennykset kaikilla sektoreilla. Ilmastokriisin ja luontokadon torjuminen on otettava huomioon kaikessa politiikan teossa.

Mummot, vaarit ja perheet! Lähdetään joukolla LUONTOMARSSILLE 18.3.2023.
Marssi järjestetään ainakin 15 paikkakunnalla. Mukana järjestelyissä on yli 20 järjestöä, sekä laaja joukko väkeä, joille ilmasto- ja luontoasiat ovat tärkeitä.

Helsingissä lähtö Senaatintorilta. Tavataan Aktivistimummot-porukalla Cafe Engelin edessä (Aleksanterinkatu 26) jo klo 12.50, jotta päästään kaikki yhteisessä tahdissa kulkemaan kohti Eduskuntataloa. Banderollit on. Plakaateja voimme itse kukin rustata. Katso 6 vaatimustamme Luontomarssin sivuilta. www.luontomarssi.fi Sieltä löydät myös paikkakunnat (Raaseporista Äkäslompoloon), joissa LUONTOMARSSI järjestetään.
Seuraa tapahtumaa Aktivistimummojen Facebook-sivuilta. Laita sivuille omat kuvasi marssilta.

Kuva: Anton Verho, Greenpeace

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Aktivistimummot ja #LupausTalvelle

Aktivistimummojen tammikuinen Eteenpäin, sanoi mummo lumessa -kampanja huipentuu Lumen päivään 2.2. Samana Lumen päivänä Protect Our Winters Finland-organisaatio haastaa äänestäjät ja päättäjät tekemään työtä ilmaston ja lumen puolesta. Myös Aktivistimummot-liike antoi lupauksensa talvelle. Mummot heittävät myös oman pallonsa suoraan päättäjille muistuttaen päättäjien tärkeästä roolista ilmastonmuutoksen hillitsijöinä ja luonnon monimuotoisuuden vaalijoina.

Aktivistimummojen tammikuinen Eteenpäin, sanoi mummo lumessa-kampanja huipentuu Lumen päivään 2.2. Samana Lumen päivänä Protect Our Winters FInland-organisaatio haastaa äänestäjät ja päättäjät tekemään työtä ilmaston ja lumen puolesta. Myös Aktivistimummot-liike antoi lupauksensa talvelle. Mummot heittävät myös oman pallonsa suoraan päättäjille muistuttaen päättäjien tärkeästä roolista ilmastonmuutoksen hillitsijöinä ja luonnon monimuotoisuuden vaalijoina. Tulkaa mukaan 6.2. klo 14.

Kun vastasimme Protect Our Winters-haasteeseen, #LupausTalvelle

Lupasimme ÄÄNESTÄJINÄ

  1. VAIKUTTAA POLITIIKKAAN:  Lupaan äänestää, kirittää ja tukea kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa tekeviä ehdokkaita nyt ja tulevaisuudessa.

  2. OLLA ÄÄNESSÄ: Lupaan viestiä talvien pelastamisesta ja sen ratkaisuista omissa verkostoissani kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi.

  3. OPISKELLA: Lupaan olla utelias uudelle tiedolle ja uusille tavoille sekä kehittää osaamistani ilmastokriisin hillitsemiseksi.

  4. ELÄÄ YKSINKERTAISEMMIN: Lupaan vähentää kulutusta kaikilla elämän osa-alueilla sekä tavoitella 2500 kg vuotuista hiilijalanjälkeä vuoteen 2030 mennessä. 

  5. MATKUSTAA FIKSUMMIN: Lupaan suosia vähäpäästöisempiä kulkuvälineitä ja -tapoja arjessani ja lomalla sekä etsiä iloja ja harrastusmahdollisuuksia myös läheltä.

  6. SYÖDÄ ILMASTOYSTÄVÄLLISESTI: Lupaan suosia kasvisruokaa ja minimoida ilmastoa kuormittavat eläinperäiset tuotteet ruokavaliossani. 

  7. ÄÄNESTÄÄ LOMPAKOLLA: Lupaan kohdistaa rahani ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviin palveluihin, sijoituksiin ja tuotteisiin.

Allekirjoittaessaan #LupausTalvelle -haasteen EDUSKUNTAVAALIEHDOKKAAT lupaavat seuraavaa.

1. Ottaa talvien suojelun huomioon kaikissa tilanteissa, joissa voin vaikuttaa

2. Pitää kiinni Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

3. Sitoutua COP15 sopimuksen tavoitteeseen luontokadon pysäyttämisestä vuoteen 2030 mennessä.

4. Olla mukana rakentamassa kestävämpää yhteiskuntaa, joka ei ole riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Aktivistimummot-liike lupasi vaikuttaa politiikkaan. Se tapahtuu tuota pikaa, koska Aktivistimummot ovat kutsuneet isoimmat puolueet ja joukon asiantuntijoita
Eurooppa-saliin
päättäjätapahtumaan 6.2. klo 14. Tapahtumassa keskustellaan monipuolisesti päättäjien mahdollisuuksista ilmastomuutoksen hillintään ja haastetaan heitä toimimaan rohkeammin ilmaston asialla.

Protect Our Winters Finland (POW) ja Aktivistimummot tekevät yhteistyötä. Aktivistimummot ovat yhteistyössä myös Suomen Vesistösäätiön Vesi vanhin voitehista - mitä ihmettä? -hankkeen kanssa.. Siellä olevat vesiasiantuntijat osaavat kertoa,, että lumesta on moneksi.  Aktivistimummot-liike on mukana kansainvälisessä Our Kid’s Climate-verkostossa.

 Lisätietoa:

Aktivistimummot
Helena Kääriäinen, helena.kaariainen@thl.fi, puh. 040 8309889
Reetta Meriläinen, reettam2@gmail.comja puh. 0400 464220.
Seija Kurunmäki, Seija.kurunmaki@kuule.fi, puh. 0400 460894
Kuva: Anne Leppänen

Protect Our Winters Finland, POW,

Noora Vihervaara,noora@protectourwinters.fi  puh. 0405255323 
#LupausTalvelle-sivut

Vesi vanhin voitehista - mitä ihmettä? -hanke, Suomen Vesistösäätiö

Seuraa ja kommentoi kampanjaa Aktivistimummojen somekanavissa
Facebook
Twitter
Insta @aktivistimummot

Lue lisää
Tiedote, Kampanja Aktivistimummot Tiedote, Kampanja Aktivistimummot

Kampanja: Eteenpäin, sanoi mummo lumessa    

Viikolla 4 alkavalla lumikampanjallaan Aktivistimummot muistuttavat lumen tärkeydestä ja lumen monista rooleista maassamme. Lumi on paitsi osa hyvää talvea, myös tärkeä ilmastonmuutoksen markkeri. Lumen säilyttäminen vaatii täsmälleen samoja toimia kuin ilmastonmuutoksen ja  luontokadon hillintä.  Kaikissa ilmastotoimissa tarvitaan sitkeyttä ja yhteistyötä. Sitä mummoilla riittää. Siksi kampanjan teemaksi valittiin: Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.

Keskitalven lumikampanjallaan Aktivistimummot muistuttavat lumen tärkeydestä ja lumen monista rooleista maassamme. Lumi on yksi paitsi veden olomuoto ja osa hyvää talvea, myös tärkeä ilmastonmuutoksen markkeri. Lumen säilyttäminen vaatii täsmälleen samoja toimia kuin ilmastonmuutoksen ja  luontokadon hillintä.  Kaikissa ilmastotoimissa tarvitaan sitkeyttä ja yhteistyötä. Sitä mummoilla riittää. Siksi kampanjan teemaksi valittiin: Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.

Lumikampanja näkyy kuluttajille faktapohjaisina piirrettyinä tietoiskuina ajalla 23.1.-2.2. Tietoiskuissa muistutetaan lumen monista rooleista. Luontomme ja kasvimme ovat kautta vuosituhanten sopeutuneet lumitalviin,  lumen valoa heijastava vaikutus vaikuttaa niin luonnon kuin mielenkin terveyteen. Talven lumileikit ja urheilu ovat tärkeä osa kulttuuria ja sukupolvien yhdessäoloa.  Lumen tärkeitä merkityksiä voisi luetella kinoksittain.

Kampanjassa mummot muistuttavat, että lumi on tärkeä ilmastonmuutoksen markkeri.
- Kun huolehdimme ilmastosta pienentämällä kaikin tavoin hiilijalanjälkeämme, huolehdimme myös lumesta ja lumitalvista, joita niin me mummot kuin myös lapsenlapsemme rakastavat, sanoo Helena Kääriäinen Aktivistimummoista.

 Päättäjille ja eduskuntavaaliehdokkaille muistutetaan heidän tärkeästä roolistaan myös lumiasioissa. Päättäjiä rohkaistaan mukaan tekemään enemmän ja nopeammin työtä ilmaston puolesta. Siksi isoimmat puolueet ja joukko asiantuntijoita on kutsuttu Eurooppa-saliin päättäjätapahtumaan 6.2. klo 14.

 -Lumi ja talvet ovat meille suomalaisille erityisen rakkaita asioita, josta saamme paljon iloa ja riemua. Lumella on myös tärkeä rooli pohjoisessa luonnossa. Talvien säilyttäminen on meille paras syy tehdä entistä reippaammin ilmastotoimia. On huippujuttu, että Aktivistimummotkin ovat mukana lumitöissä ja kannustamassa ihmisiä muutokseen kohti kestävämpää elämäntapaa”, POW:in hallituksen puheenjohtaja ja Lumen jäljillä -kirjan kirjoittaja Heidi Kalmari kertoo.

Aktivistimummot ja Protect Our Winters Finland eli POW tekevät lumiyhteistyötä. Suomen POW aloittaa oman Lupaus talvelle -kampanjansa Lumen päivänä 2.2.2023. 
Mummot ovat yhteistyössä myös Suomen Vesistösäätiön Vesi vanhin voitehista - mitä ihmettä? -hankkeen lumi- ja vesiasiantuntijoiden kanssa.

Aktivistimummot-liike on mukana kansainvälisessä Our Kid’s Climate-verkostossa. Monien muiden kansainvälisten vapaaehtoistoimijoiden rinnalla Aktivistimummot-liike sai verkoston kautta pienen rahoituksen lumihankkeelleen. Kampanja starttaa 23.1. kun Aktivistimummot alkavat heittä lumipalloja eli  tietoiskuja niin päättäjien kuin meidän kaikkien iloksi.  Pysykää kanavalla.

 Lisätietoa:

Aktivistimummot
Helena Kääriäinen, helena.kaariainen@thl.fi, puh. 040 8309889
Seija.kurunmaki@kuule.fi, puh. 0400 46089
Kuva: Anne Leppänen Lue lisää kuvittajasta

Protect Our Winters, POW

Vesi vanhin voitehista - mitä ihmettä? -hanke, Suomen Vesistösäätiö

Seuraa ja kommentoi kampanjaa Aktivistimummojen somekanavissa
Facebook
Twitter
Insta @aktivistimummot

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Aktivistimummot mukana vaatimassa oikeudenmukaista siirtymää

Aktivistimummot ovat mukana tänään 17.1 käynnistyvässä Oikeudenmukainen siirtymä – nyt! -kampanjassa. Finnwatchin organisoimassa kampanjassa on mukana .64 suomalaista järjestöä, jotka järjestöjen ja kirkon yhteistyössä ovat laatineet oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän periaatteet.

Aktivistimummot-liike on mukana tänään 17.1 käynnistyvässä Oikeudenmukainen siirtymä – nyt! -kampanjassa. Finnwatchin organisoimassa kampanjassa on mukana 64 suomalaista järjestöä, jotka yhteistyössä kirkon kanssa ovat laatineet oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän periaatteet. Kampanja kutsuu kansanedustajaehdokkaita mukaan sitoutumaan periaatteisiin.

– Haluamme lopettaa kiistelyn siitä, tehdäänkö tieteenmukaiset ilmasto- ja luontokatotoimet. Ne on tehtävä. Eduskuntavaaleissa on keskusteltava siitä, miten tarvittavien toimien oikeudenmukaisuus varmistetaan, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.

Oikeudenmukaisen siirtymän periaatteet koostuvat kymmenestä kohdasta.
- Me Aktivistimummoissa korostamme erityisesti periaatteita, jotka muistuttavat, että ilmasto- ja luontokatotoimia tulee tehdä etupainotteisesti tulevat sukupolvet huomioiden, kerrotaan Aktivistimummoista. On selvää, että ilmastokriisin ratkaisuissa onnistutaan varmimmin, kun luomme samalla oikeudenmukaisempaa ja onnellisempaa yhteiskuntaa.

Lisätietoa: Oikeudenmukainensiirtymä -nettisivut

———————————————————————-

10 periaattetta:

1. Maapallon lämpeneminen on rajoitettava puoleentoista asteeseen esiteollisesta ajasta. Luontokato tulee pysäyttää.

2. Tarvittavista toimista tehtävät päätökset tulee pohjata parhaaseen käytettävissä olevaan tieteelliseen tietoon.

3. Tarvittavien toimien mittaluokkaa ja nopeutta arvioitaessa on huomioitava niin varovaisuusperiaate kuin tulevat sukupolvet. Tästä syystä tarvittavat päästövähennykset ja luontokatoon puuttuvat toimet tulee tehdä etupainotteisesti. Suomen kaltaisten rikkaiden maiden vastuu on tehdä näitä toimenpiteitä kehittyviä maita nopeammin sekä osallistua kehittyvien maiden ilmasto- ja luontokatotoimien rahoittamiseen.

4. Siirtymän tulee olla suunnitelmallista ja pitkäjänteisesti toteutettavaa. Suomen tulee laatia asiantuntijatietoon pohjautuva konkreettinen
ja jatkuvasti päivitettävä suunnitelma siitä, miten koko yhteiskunnan kattava oikeudenmukainen ekologinen siirtymä on mahdollista toteuttaa kokonaisuutena. Siirtymässä on tärkeää huomioida politiikkajohdonmukaisuus: myös toimien, jotka eivät ole suoraan kytköksissä ekologiseen siirtymään, tulee olla linjassa siirtymän kanssa.

5. Oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän ytimessä ovat ihmisoikeudet. Ilmasto- ja luontokatotoimien on noudatettava Suomen ihmisoikeusvelvoitteita.

6. Ketään ei jätetä kehityksessä jälkeen. Siirtymätilanteissa erityistä huomiota on kiinnitettävä haavoittuvassa ja heikoimmassa asemassa oleviin sekä marginalisoituihin ja syrjinnälle alttiisiin ihmisiin ja turvattava heidän oikeuksiensa toteutuminen. Myös siirtymäaloilla toimivat työntekijät, maatalousyrittäjät ja yrittäjät tulee tunnistaa, ja heitä tulee tukea.

7. Oikeudenmukainen ekologinen siirtymä vähentää köyhyyttä sekä sosiaalista ja taloudellista eriarvoisuutta. Siirtymästä aiheutuvien kustannusten oikeudenmukainen jako edellyttää progressiiviseen verojärjestelmään perustuvaa rahoituspohjaa.

8. Siirtymässä on varmistettava sekä Suomessa että maailmalla työvoiman oikeudenmukainen siirtyminen hiilivapaisiin tuotanto- ja palvelutehtäviin päivittämällä osaamista sekä luomalla ihmisarvoista työtä sekä hyvälaatuisia työpaikkoja.

9. Työmarkkinaosapuolilla, kansalaisjärjestöillä, muilla sidosryhmillä
ja yksittäisillä ihmisillä on oltava mahdollisuus osallistua ilmasto- ja luontokatotoimien suunnitteluun, toteutukseen ja päätöksentekoon sekä tehtyjen toimien arviointiin.

10. Suomessa ekologisen siirtymän etenemistä ja sen vaikutuksia ihmisoikeuksien toteutumiseen, työllisyyteen ja osaamiseen, taloudelliseen eriarvoisuuteen, huoltovarmuuteen sekä haavoittuviin, marginalisoituihin ja syrjinnälle alttiisiin ihmisiin on seurattava erillisellä mittaristolla esimerkiksi osana ilmastovuosikertomusta. Ilmastovuosikertomuksessa tulisi tarkastella myös niitä kansainvälisiä vaikutuksia, joita Suomen ekologisella siirtymällä on muihin maihin, ja erityisesti kehittyviin talouksiin.

Lue lisää
Tapahtumat, Tapahtuma Aktivistimummot Tapahtumat, Tapahtuma Aktivistimummot

Aktivistimummot haastavat päättäjiä ilmastotoimiin 6.2. klo 14-16

Haastetaan päättäjät yhdessä! Aktivistimummojen järjestämä tilaisuus 6.2. klo 14-16 on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat varmistaa, että oma eduskuntavaaliääni rakentaa turvallista tulevaisuutta lapsenlapsillemme.

Aktivistimummot vaativat päättäjiltä rohkeutta toimiin, joilla turvaamme lapsenlapsillemme maailman, jossa voi elää.
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat varmistaa, että heidän eduskuntavaaliäänensä rakentaa turvallista tulevaisuutta lapsenlapsillemme.

 Olemme kutsuneet suurimpien puolueiden edustajat paneelikeskusteluun ja vastaamaan kysymyksiin. Keskustelun moderaattorina aktivistimummo ja European Climate Pact Ambassador (ilmastopuhuja) FT Anu Harkki sekä aktivistimummo, MMT Armi Temmes. 
Ennen paneelia asiantuntijapuhujina mm.
  VM:n osastopäällikkö Mikko Spolander, Ilmatieteen Laitoksen tutkimusprofessori Jari Liski, ja emeritus prof. Raimo Lovio. Katso ohjelma alla.
Tilaisuus on maksuton. Toivomme, että kerrot kiinnostuksestasi ilmoittautumalla Facebookissa tapahtumaan. Ilmoittautuminen vapaaehtoista.

SEURAA TAPAHTUMAA Facebook-livestriiminä
Voit seurata tilaisuutta livestriiminä Aktivistimummot Fb-sivuilla joko suorana tai jälkikäteen.

 Lisätietoja  

www.aktivistimummot.fi
Ilmoittautuminen (vapaaehtoinen): Facebook-tapahtuman linkki
Anu Harkki, FT, ilmastopuhuja European Climate Pact Ambassador
anu.harkki1@gmail.com

tel +358400436997 

OHJELMA

Aika: maanantaina 6.2.2023 klo 14-16
Paikka: Eurooppa-sali,  Malminkatu 16 

  • Avaus ja paneelin moderointi Anu Harkki ja Armi Temmes

  • EU:n Vihreän kehityksen ohjelma: Ismo Ulvila, EU:n edustuston kansalaisviestinnän päällikkö

  • Suomen hiilitase ja vaikutukset ilmastoon; Jari Liski, Tutkimusprofessori, Ilmatieteen Laitos

  • Energiasiirtymä mahdollisuutena;  Raimo Lovio, prof. emeritus, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

  • Osastopäällikkö Mikko Spalander, Valtiovarainministeriö

  • Yleisökysymykset puhujille

  • Paneelikeskustelu; Suurimpien puolueiden edustajat   (Kokoomus – Kai Mykkänen, SDP – Antti Rinne,  Keskusta – Hanna Kosonen, Vihreät – Mari Holopainen, Vasemmistoliitto – Mai Kivelä ja RKP– Anders Adlercreutz) Perussuomalaiset eivät lähetä edustajaa.

 

Voit seurata tilaisuutta livestriiminä Aktivistimummot Fb-sivuilla joko suorana tai jälkikäteen.

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Aktivistimummojen neljäs vuosi

Aktivistimummot aloittavat neljännen toimintavuotensa. He ovat huolissaan siitä, että monien toimijoiden hyvänsuuntaisista teoista huolimatta elämämme edelleen maailmassa, jossa luontokato ja päästöjen aiheuttamat katastrofit lisääntyvät. Käännettä parempaan ei ole vielä nähty. Myös ”kiltit mummot” uskaltavat ärähtää. Ensin he “ärähtävät” päättäjille. On aika toimia. #NytOnPakko

Aktivistimummot-liike syntyi vuonna 2019, kun joukko mummoja havaitsi, että ilmastonmuutoksesta huolta kantavina esiintyivät vain nuoret.  Samaan aikaan ilmastonmuutoksen ja luontokadon seuraukset alkoivat näkyä kaikkialla maailmassa.  Jokainen ajatteleva ihminen kohtasi tiedon, että muutos tarvitaan ja muutoksen on tapahduttava  tämän sukupolven aikana (vuoteen 2030 mennessä).
Myös mummojen huoli lastenlasten tulevaisuudesta kasvoi. Emme voi olla hiljaa. Halusimme yhdessä nuorten kanssa julistaa sanomaa #NytOnPakko.

Kahdentoista eri aloilla toimineen mummon joukko kiteytti sanomansa ja valitsi roolinsa ilmastonmuutoksen hillinnän ja luonnon äänitorvena. Tavoitteena oli saada aikaan laajeneva verkosto tekemään tekoja, joilla luodaan toivoa ja lievitetään ahdistusta. Yhteisvoimin, mummoviisautta ja ryhmän monipuolisuutta hyödyntäen toiminnan raamit kirjoitettiin Aktivistimummot-liikkeen manifestiksi.

Aktivistimummojen pääviestit ovat: toivo, kohtuus ja tutkimukseen perustuvat faktat. Tavoitteemme kirjasimme nettisivuillemme  www.aktivistimummot  näin:

Me mummot haluamme turvata kaikille lapsenlapsille maailman, jossa voi elää.

Kolmen olemassaolovuotemme aikana olemme levittäneet tietoa ja ymmärrystä ilmastosta ja luonnosta. Meille on ollut ilo huomata, että elämänkokemuksesta ja työelämän aikana syntyneistä verkostoista on hyötyä.  Myös keskustelut ja yhteiset ilmastoteot omien lasten ja lastenlasten kanssa ovat merkityksellisiä.

Aktivistimummoina olemme huomanneet, että voimme vaikuttaa paitsi yksilöinä, myös ryhmänä sekä liittoutumalla muiden ympäristöaktivistien kanssa. Mummoja kuunnellaan.

Monien toimijoiden hyvänsuuntaisista teoista huolimatta elämämme edelleen maailmassa, jossa luontokato ja päästöjen aiheuttamat katastrofit lisääntyvät. Käännettä parempaan ei ole vielä nähty.  Myös me ”kiltit mummot ”uskallamme myös ärähtää. Ensin ärähdämme päättäjille.  On aika toimia.

Tekoja ja viestejä

Toteutamme tietoa lisääviä tapahtumia (Ilmastoahdistus 2020, Ilmasto ja terveys 2020, Elämänsiivous 2021). Vuonna 2022 kampanjoimme heti Venäjän hyökkäyksen alettua energian säästön tärkeydestä Palkitsemme edelläkävijöitä vuosittaisella Pelargonia-palkinnolla, haastamme päättäjiä ilmastotoimiin ja  keräämme rahaa Luonnonperintösäätiön suojeltavaan Mummonmetsään (kasassa 2023 alussa on noin 25 000 euroa eli 5 hehtaarin suojelualue).  Jaamme tietoa ja olemme mukana yhteiskampanjoissa muiden ilmasto-ja luontoaktivistien kanssa. Olemme tyytyväisiä yhteydenotoista, puhujapyynnöistä ja yhteistyöehdotuksista, joita saamme Suomesta ja maailmalta.

On ollut ilo innostaa mukaan mummoja ja mummohenkisiä, niin Suomessa kuin maailmalla.  Ryhmämme Facebookissa on yli  6000-päinen ja twitterissä ja Instagramissakin  äänemme kuuluu.  Aktivistimummot palkittiin vuonna 2021 Valli ry:n Vuoden Isovanhempi-tunnustuksella.

Vuosi 2023

Vuosi 2023 Aktivistimummojen neljäs  toimintavuosi.  Aloitamme vuoden Ota kiinni, mummo heittää pallon!- kampanjalla Alkuvuodesta haastamme äänestäjiä kiinnittämään huomiota siihen, miten eduskuntavaaliehdokkaat huomioivat lastenlastemme tulevaisuuden. Vuonna 2023 kannustamme siihen, että metsiä hoidetaan hyvin ja suojellaan hyvin. Myös vedet ja rannat ovat lähellä mummojen sydäntä. 

Luonnon kunnioitus ja energian säästäminen sekä kaikenlaisen tuhlauksen lopettaminen on mummojen aktivismin kovinta ydintä.

Tule mukaan liittymällä Aktivistimummojen fb-ryhmään.  

 

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Tulevien talvien lumet

Emeritus professori Matti Leppärantaa voisi kutsua myös lumiprofessoriksi. Hän on tutkinut vuosikymmenten ajan lunta ja jäätä sekä kirjoittanut aiheesta kirjoja. Nyt meillä on ilo avata Aktivistimummojen LUMI-kampanja Matti Leppärannan blogilla, joka muistuttaa meitä lumen monista merkityksistä. Samalla muistutamme, miten herkkä ilmastomuutoksen markkeri lumi on.

Emeritus professori Matti Leppärantaa voisi kutsua myös lumiprofessoriksi. Hän on tutkinut vuosikymmenten ajan lunta ja jäätä sekä kirjoittanut aiheesta kirjoja. Nyt, tammikuun alussa meillä on ilo avata Aktivistimummojen LUMI-kampanja Matti Leppärannan blogilla, joka muistuttaa meitä lumen monista merkityksistä. Samalla muistutamme, miten herkkä ilmastomuutoksen markkeri lumi on.

Talvi ja ahkio ovat ikivanhoja kantasuomalaisia sanoja, jotka kuvastavat kaukaista, kivikautista elämää. Lumisiin talviin sopeuduttiin, tai voisi sanoa enemmänkin, sillä lunta opittiin myös käyttämään hyväksi arkipäivän elämässä. Lumi onkin merkillinen ja muuttuvainen aine. Se voi olla pehmeää höttöä, se voi saada kovan kannen, ja siitä voi käsin muotoilla lumiukkoja, veistoksia, asumuksia ynnä muuta. Viime aikoina lumesta on myös tullut yksi matkailun valteista. Vaikka lumen kanssa Suomessa joskus tuskaillaankin, se on kiinteä osa talvea ja elämän vuosikiertoa, ja niinpä sen puute aiheuttaisi vielä suuremman tuskan, kuten väliin esiintyneet hyvin leudot talvet ovat osoittaneet. Vanhan kansanviisauden mukaan ”Talvi ilman lunta, kesä ilman leipää.”. Miksi näin? Onko syytä nyt huolestua?

Lumi on taivaan lahja

Lumihiutaleet muodostuvat pilvissä, kun alijäähtynyt vesihöyry härmistyy ilmakehän pienhiukkasiin, ja leijuvat sateena maahan. Silloin sään pitää olla kylmä ja ilmassa pitää olla vesihöyryä sekä pienhiukkasia. Onneksemme maapallon kylmillä alueilla nämä ehdot ovat voimassa ja lunta sataa maahan. Vaikka jäätä löytyy useilta taivaankappaleilta, voidaan ihastella ja ääneen ihmetellä, kuinka ainutlaatuista lumi Linnunradassa oikeastaan on.

Suomi on pohjoinen lumi-ilmaston maa

Helsingistä pohjoiseen maapallon asukkaista on suurin osa suomalaisia. Kiitos Golfvirran, Suomen ilmasto on ”luonnottoman lämmin” pohjoista sijaintia ajatellen. Yhtä pohjoisessa olevan Alaskan keskilämpötila on viisi astetta alempi ja maaperä on ikiroudassa. Kostea ilmasto ja kylmät talvet tuovat Suomeen vuosittaisen lumipeitteen. Kun etelärannikolla lumipeite voi tulla ja mennä useasti talven aikana, Tunturi-Lapin tundrailmastossa lunta on marraskuusta kesäkuulle, ja muualla Suomessa lumi kattaa talvikuukausien ajan vakaana maat ja metsät. Suomessa lumet eivät vuosien saatossa ole kasvaneet jäätiköiksi toisin kuin joissakin paikoin Ruotsissa ja Norjassa, mutta tuntureilta löytyy pieniä kesän yli säilyviä laikkuja eli lumen viipymiä.

Luonto ja ihminen ovat sopeutuneet lumitalviin

Pohjoiset kansat ja luonto ovat vuosisatojen ja -tuhansien aikana sopeutuneet lumisiin talviin. Asumukset ja vaatetus pitävät lämpimänä, lumella liikutaan suksien ja rekien avulla pitkiäkin matkoja, ja talven kylmyys auttaa varastoimaan ravintoa. Pyörä keksittiin Kaksoisvirran maassa 5500 vuotta sitten, mutta suksi ja reki 9000 vuotta sitten pohjoisessa Euraasiassa. Lumipeite suojelee luonnonkasveja ja viljelyksiä, ja eläimet voivat olla lumeen sopeutuneita, kuten poro, tai lunta karttavia, kuten villisika. Näin lumiolot rajoittavat lajien levinneisyyttä.

Talvien vaihtelevuus on meillä suurta, sillä niihin vaikuttavat läntinen lauha meri-ilmasto, itäinen mannerilmasto ja arktinen ilmasto pohjoisessa. Siksi vuotuiset tammikuun keskilämpötilat vaihtelevat paikallisesti noin 15 astetta, ja keskimäärin Tunturi-Lapissa on runsaat 10 astetta kylmempää kuin etelässä.

Lumi tuo valoa

Lumi heijastaa auringon säteilyä hyvin voimakkaasti. Jopa 90 % kuivaan, puhtaaseen lumeen lankeavasta säteilystä heijastuu takaisin. Kaikki värit heijastuvat yhtä voimakkaasti, ja siksi lumi näkyy ihmissilmälle valkoisena. Kirkkaina päivinä nautitaan hankien hohteesta ja ihaillaan timantteja hangella. Lumi-ilmaston kaamoksen keskipäivässä horisontin alta kumpuava hajavalo luo sinisen maiseman, ja talvisen yön kuun ja tähtien valo opastaa kulkijaa. Lumen kattamassa ympäristössä nämä valot tukevat ihmisen jaksamista talven ylitse ja edistävät pohjoisen asukkaiden mielenterveyttä.

Lumen ilo

Historia kertoo, kuinka jo keskiajalla – luultavasti aiemminkin – lapset rakensivat lumilinnoja ja lumiukkoja ja olivat lumisotasilla, ja aikuisilla oli ratsastuskilpailuja ja muita kisailuja lumisilla järvien jäillä. Metsästäjät rakensivat lumikammeja eli lumiluolakumpuja yöpymistä varten, ja talvitieverkostoja ylläpidettiin yhteydenpitoa varten. Kansankulttuuri ja korkeakulttuuri ovat ammentaneet aiheita lumesta iloksemme, ja talvisen maiseman tuoksu ja kauneus ovat antaneet ihmisille voimaa. Talvi on levon aikaa, siirtymistä uuteen, tehden puhdetöitä ja sinnitellem edellisen satokauden varassa. Luonnosta luettiin merkkejä talven etenemisestä ja yritettiin niistä ennustaakin tulevaa kevättä ja kesää. Ehkä hienoimmin tätä uuden odotusta ja aavistusta on kuvannut nuori Eino Leino runossaan Maaliskuulla:

Ei vielä leivon suvilaulut soi,
ei virrat vuolaat syökse kuohumalla,
mut keväästä jo urvut unelmoi
ja kesä haaveksii jo hangen alla.

Lumi ja ilmastonmuutos?

Lumipeite kulkee käsi kädessä ilmaston kanssa. Jos ilmasto lämpenee, keskimäärin lumitalvi lyhenee molemmista päistään viikon jokaista asteen lämpenemistä kohden. Lämpeneminen ei kuitenkaan vain lyhentäisi lumitalvea, vaan lisäksi se muuttaisi lumen laatua. Katteet eivät olisi yhtenäisiä, hankiaiset harvenisivat, ja talvinen luontomaisema olisi paljaampi. Vakaan lumitalven raja siirtyisi pohjoisemmaksi, ja Etelä-Suomen talvet olisivat väliin märkiä, väliin ohuen muuttuvaisen lumipeitteen alla. Pimeän, rännän ja sohjon kanssa selviytyminen olisi paljon nykyistä vaikeampaa ja vaatisi uudenlaisia sopeutumismenetelmiä. Voitaisiin jopa kysyä, siirtyisikö väestön painopiste silloin pohjoiseen kunnon talviin.

Mitä voimme tehdä lumen hyväksi?

Sanonnan mukaan menneen talven lumilla ei ole väliä, mutta eivätkö tulevien talvien lumet ole sydämen asia? Kun talvi-ilmasto on kostea ja kylmimmän kuukauden keskilämpötila on nollan celsiusasteen alapuolella, lumi peittää maata talvella, ja joka vuosi tulee uudet lumet. Siksi lumen suojelu on yhtä ilmaston suojelun kanssa. Suomessa ilmaston ennustetaan lämpenevän eikä sateiden määrän odoteta vähenevän, joten tulevien talvien valkoisuus riippuu siitä, millaisten lämpötilojen vallitessa sateet tulevat. Ilmastotoimet ovat siis samalla lumitoimia. Lisäksi on tärkeätä huolehtia luonnonsuojelusta ja luonnon monimuotoisuudesta, sillä mitä terveempi luonto on, sitä paremmin se pystyy sopeutumaan ilmaston ja ympäristön muutoksiin.

Matti Leppäranta
Emeritus professori, Tietokirjailija
Lähdeteos: Matti Leppäranta, Lumen ja jään maa, Vastapaino 2021

Kuva: Leena Leppäranta


Sekä Aktivistimummot että Matti Leppäranta ovat mukana Suomen Vesistösäätiön “Vesi vanhin voitehista”-hankkeessa. Lue lisää aiheesta. .

 

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Lahjaksi Mummonmetsää

Paras joululahja on pala ikimetsää, jolla lisätään luonnon monimuotoisuutta. Luonnonperintösäätiön Mummonmetsä-kampanjan sanoma on luonnosta ja tulevista sukupolvista välittäminen. Koossa on noin viiden hehtaarin palstaan tarvittava raha. Tavoite on tuplata summa vuonna 2023 Lähde mukaan. https://luonnonperintosaatio.fi/kampanjat/aktivistimummojen-mummonmetsa/

Pari vuotta sitten Aktivistimummot-liike loi yhteiskampajan Luonnonperintösäätiön kanssa. Tavoitteena on kerätä varoja nimikoituun, suojeltuun ikimetsäpalstaan. Nyt on koossa noin 25 000 euroa, jolla saamme suojeluun noin viiden hehtaarin palstan. Summa on syntynyt sillä , että moni mummo ja muutkin luonnon ystävät ovat lahjakrääsän sijaan sijoittaneet rahasumman Luonnonperintösäätiön keräykseen. Kiitos kaikille lahjoittajille!

Kerroimme alkuvaiheessa että tavoitteemme on 10 hehtaarin Mummonmetsä. Nyt kerätty summa pitäisi sitä varten tuplata.. Ehkä jo vuonna 2023 olemme saaneet kokoon sellaisen summan, että Luonnonperintösäätiö voi hankkia Mummonmetsäksi sopivan metsäpalstan. Tule mukaan Mummonmetsä-keräykseen. Lahjoittaminen on helppoa.

Oheisen artikkelin lopussa on linkki, joka johtaa lahjoitukseen. Samalla voi tilata muistoksi lahjansaajalle menevän kortin. Se ilahduttaa niin antajaa kuin lahjan saajaakin. Ja ennenkaikkea luontoa ja tulevia sukupolvia.
https://luonnonperintosaatio.fi/kampanjat/aktivistimummojen-mummonmetsa/

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Mummojen energiansäästömeemit lähtivät lentoon

Aktivistimummot-liike osallistui Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan omalla sosiaalisen median meemikampanjallaan lokakuun aikana. Tuloksena oli tusinan verran lasautuksia, jotka lähtivät somessa lentoon.

Aktivistimummot-liike osallistui Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan omalla sosiaalisen median meemikampanjallaan lokakuun aikana. Energiansäästö on mummojen erikoisosaamista ja kampanja innosti niin, että mummot lisäsivät sosiaalisen median kanaviaan.. Nettisivujen, Faceboookin ja Twitterin rinnalle luotiin Instagram-tili, jotta mummoviisaudet saatiin lentoon ja jakoon mahdollisimman monille silmille.
- Kun mummojen kanssa ideoimme kansanperinteeseen pohjaavia lausahduksia, oli kaikilla mielessä, että nyt ei ole aika ankeuttaa, vaan nähdä myös energiansäästössä iloa ja mahdollisuuksia, kampanjaa koordinoinut aktivistimummo Eeva-Riitta Piispanen sanoo. Hän iloitsee, miten uskomattomalla tahdilla syntyi uusia lasautuksia ja perinteisten sanontojen päivityksiä.
- Lopulta meillä oli varaa, mistä valita ja loput ovat vielä tallessa sukanvarressa, mummo nauraa.

Myös kuvitus saatiin omasta takaa. Yksi ryhmän aktiiveista on kuvittaja Anne Leppänen, joka teki kampanjasta somesopivan, hauskan ja erottuvan.
Kampanjan taustalla oli #AstettaAlemmas -kampajan keräämät faktat, jotka mummojen oma energia-asiantuntijaryhmä muokkasi kansankielisiksi.

Aktivistimummojen kuvat ja lausahdukset on julkaistu, nähtävissä ja jaettavissa: Facebook-ryhmässä Aktivistimummot, Twitterissä @aktivistimummot ja Instagramissa "@Aktivistimummot.

Lisätietoja kampanjasta Eeva-Riitta Piispanen
eevis@staccato.fi
puh. 0400 478 016


Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Aktivistimummon tulevaisuusvalta

Sitra yhteistyökumppaneineen toteutti vuosittaisen ennakoinnin suurtapahtuman, Finnsight-ennakointifoorumiin 3.11.2022. Teemana oli tulevaisuusvalta. Tilaisuuden tervetuliaispuheet oli pyydetty EU-komission ja Aktivistimummojen edustajilta. Aktivistimummo Eeva-Riitta Piispasen avaus innosti ja herätti paljon keskustelua päivän työpajoissa. Aika on valtaa, sanoi Eeva-Riitta. “Mummoilla on lastenlasten kautta ylisukupolvinen suora yhteys tulevaisuuteen ja sinne he sijoittavat valtansa kovinta ydintä - aikaa.”

Sitra yhteistyökumppaneineen toteutti vuosittaisen ennakoinnin suurtapahtuman, Finnsight-ennakointifoorumin 3.11.2022, johon netin kautta osallistui noin tuhat kuulijaa ja keskustelijaa. Tapahtuman teemana oli tulevaisuusvalta. Tilaisuuden tervetuliaispuheet oli pyydetty EU-komission ja Aktivistimummojen edustajilta. Aktivistimummo Eeva-Riitta Piispasen avaus innosti ja herätti paljon keskustelua päivän työpajoissa. Aika on valtaa, sanoi Eeva-Riitta. “Mummoilla on lastenlasten kautta ylisukupolvinen suora yhteys tulevaisuuteen ja sinne he sijoittavat valtansa kovinta ydintä - aikaa.” Kuuntele koko esitys täältä.

Kaksi sanaa 'tulevaisuus' ja 'valta'. Mitä elämän ehtoopuolta elävällä Aktivistimummolla voi olla sanottavaa kumpaisestakaan?

 Kyllä on:

Tulevaisuus on pitkäikäisyyden yleistyessä hyvin naisvaltainen, minkä vuoksi mummonkin on ajateltava elämänkulkuaan eteenpäin, todennäköisesti melko pitkälle. Entäpä vallasta?  Ikä ja sukupuolihan eivät ole perinteisesti toimineet naisten eduksi valta-asemia jaettaessa, tosin parempaan suuntaan ollaan menossa.

Valitsinkin puhua teille siitä, mihin valta voi kiinnittyä, jos emme ajattele sitä asemana, vaan tulevaisuuteen vaikuttamisena. Meillä on valta ajatella toisin ja määrittää käsite ’valta’ uudestaan.

Muutosvastainen takertuminen saavutettuun etuun, olipa kyseessä valta-asema tai elämäntapa, lisää menneisyyden painolastia. Nykyinen elämäntyylimme on sekin omaksi eduksemme tapahtuvaa vallankäyttöä meitä ympäröivää luontoa kohtaan. Takerrumme viimeiseen hetkeen asti ylikuluttamiseen ja yli luonnonvarojen elämiseen, vaikka tiedämme että edessä ovat katkerat jäähyväiset.

Valta ja aika on kiinnostava parivaljakko

"Time is money, Aika on rahaa", lausui Benjamin Franklin jo 1700-luvulla. Se arvomaailma on noin kolmen sadan vuoden aikana hyvin omaksuttu paitsi Yhdysvalloissa, myös muussa länsimaisessa elämässä. Franklinin ajoista nykypäivään tultaessa aika onkin vaihdettu rahaan. Kiire on arvostettu hyve. Hosuminen näyttää tehokkuudelta. Nopea ajattelu ja viivyttelemätön valmius ovat sen voiteluaineita, hidastuminen hiekkaa yhteiskunnan rattaissa ja kaiken vaurastumisen este. Nopeus yhdistetään nuoruuteen ja verkkaisuus vanhuuteen.

Aika pysähtyä ja ajatella on ihmisille kuin tavoittamaton unelma, jossa on jotain runollista, kaunista ja romanttista.

Klassisten filosofien lisäksi nykyajan ajattelijat ovat kiinnostuneita ajan muustakin kuin taloudellisesta olemuksesta. He ovat sanoneet, että aika onkin valtaa. Tämän yhteyden ymmärtävät parhaiten ne, joilla on aikaa ajatella. Aika ei sinänsä vielä riitä, tarvitaan myös tahtoa sijoittaa aikaa tulevaisuuteen.

On tapana sanoa, että tulevaisuus on nuorten, mutta se on myös vanhojen:

Osallisuudessa ei ole ikärajaa.

Väestön ikärakenteen muuttuessa vanhoja naisia on tulevaisuudessa niin paljon, että he väkisinkin ovat yhä näkyvämpi ja vaikuttavampi ihmisryhmä. Heidän valtansa kovinta ydintä on aika. Ja heillä on varaa ja tahtoa investoida sitä tärkeinä pitämiinsä asioihin.

Time is money - Aika on rahaa – sopii hyvin yhteen asiaan.

Elämää ylläpitävä luonto katoaa ympäriltämme kiihtyvällä vauhdilla. Aika ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen lyhenee. Tässä yhteydessä aika on rahaa – vitkastelu tulee meille kalliiksi.

On sydäntä särkevää, että monien tulevaisuususkon on koetuksella - tutkimusten mukaan erityisesti nuorten. Nuoret epäilevät ihmiskunnan kykyä ratkaista globaaleja ongelmia. Osaavat ja kokeneet vanhat naiset eivät usko ihmiskunnan ratkaisukyvyn olevan koetuksella, mutta miten on päätöksentekokyvyn laita?

Tulevaisuuden vallankäyttäjillä on aikaa ajatella!

Olen väittänyt ajan olevan paitsi rahaa, myös valtaa. Valta puolestaan on länsimaisten arvojen mukaan myös vastuuta. Maailman pirullisten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan sekä nuorten että vanhojen osaamista, ja tueksi jälkimmäisten kokemusta ja kriisinkestävyyttä. Vanhat eivät ole aina olleet vanhoja, vaan heissä on tallella kaikki eletyt ikäkaudet.

Väestön ikärakenteen muutoksen vuoksi (tai sen ansiosta) meillä on siis kasvava joukko ihmisiä, joilla on valtaa eli aikaa. Tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa, miten vastuullisesti he tahtovat valtansa käyttää. Työelämän aikana luodut verkostot ja muut vallattomat ihmissuhteiden rihmastot voivat olla merkityksen luojia heille itselleen, mutta jos he niin tahtovat, ne voivat olla vaikuttavia tulevaisuususkon rohkaisijoita ja lamaannuksen lievittäjiä nuoremmille.

Aktivistimummot-liikkeen perusti joukko isoäitejä lievittämään lasten ja nuorten ilmastoahdistusta. Mummoilla on lastenlasten kautta ylisukupolvinen suora yhteys tulevaisuuteen ja sinne he sijoittavat valtansa kovinta ydintä - aikaa.

Eeva-Riitta Piispanen
Aktivistimummo

eevis@staccato.fi
puh. 0400 478 016

Lue lisää
Eeva-Riitta Piispasen puhe
Aktivistimummot
Eeva-Riitta Piispanen

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Kolme vuotta eikä suotta

Aktivistimummot- liike tuli näkyväksi kolme vuotta sitten, 23.10.2019, kun esittelimme ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät tavoitteemme ja manifestimme www.aktivistimummot.fi-sivuilla. Kolmen vuoden aikana tämä 12 mummon moniammatillinen joukko on kasvanut yli 6000 mummon Facebook-ryhmäksi, joka näkyy ja viestii aktiivisesti myös Twitterissä ja Instagramissa. Tällä hetkellä päällimmäisiä toimia ovat energiansäästötalkoot ja keräys Luonnonperintösäätiön Mummonmetsään. Mummoviisaudella näyttää olevan kysyntään. Siitä ollaan kiinnostuneita myös maailmalla.

Aktivistimummot- liike tuli näkyväksi kolme vuotta sitten, 23.10.2019, kun esittelimme ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät tavoitteemme ja manifestimme www.aktivistimummot.fi-sivuilla. Kolmen vuoden aikana tämä 12 mummon moniammatillinen joukko on kasvanut yli 6000 mummon Facebook-ryhmäksi, joka näkyy ja viestii aktiivisesti myös Twitterissä ja Instagramissa.
Tällä hetkellä päällimmäisiä toimia ovat energiansäästötalkoot ja keräys Luonnonperintösäätiön Mummonmetsään. Mummoviisaudella näyttää olevan kysyntään. Siitä ollaan kiinnostuneita myös maailmalla.

Vuoden 2018 tienoilla, hälyttävän IPPC-raportin jälkeen, alkoi ilmastohuoli lisääntyä. Greta Thunbergin esimerkki innosti erityisesti nuoria myös mielenosoituksiin.
Pohdimme ystävien kanssa, miksi aikuiset ja vanhempi väki on hiljaa. Oli selvää, että nykymenon jatkuminen pahentaa luonnon tilaa entisestään. Myös kasvavaan ahdistukseen kaipasivat helpotusta kaikenikäiset.
- Tuntui helpottavalta päästä vaihtamaan ilmastoajatuksia muiden kanssa. Meillä oli yhteinen huoli: lastenlasten tulevaisuus. Tuntui merkitykselliseltä pohtia, millaisilla teoilla me kiireisimmästä työelämästä eläköityneet osaajat voisimme vaikuttaa, ryhmää koonnut Seija Kurunmäki muistelee.

Kolmen vuoden toiminnan aikana Aktivistimummot ovat eläneet kaksi eristettyä koronavuotta. Moneti mummojen kokoontumis- ja tapahtumasuunnitelmista muuttuivat virtuaaliksi..
- Muiden kansalaistoimijoiden tavoin, ainut mahdollisuus meille oli tehdä nopea digiloikka. Hyppy oli luonteva, koska ryhmä uskoo vahvasti viestinnän voimaan, Kurunmäki kertoo.

Aktivistimummot ovat päässeet puhumaan ilmastotavoitteistaan ja toimistaan monissa medioissa. Niissä on päästy välittämään kohtuuden ja toivon sanomaa. Tekemiset on kirjattu Aktivistimummot.fi-sivuille tiedotteiksi ja blogeiksi. Yritysten ja yksilöiden vaikuttavat ilmastoteot halutaan näkyviksi mm. myöntämällä vuosittainen Pelargonia-tunnustus. Suurta iloa toi vuonna 2021 saatu Vuoden Isovanhempi-tunnustus.

— Olemme huomanneet, että mummoviisaudella on nyt kysyntää, sanoo Aktivistimummo Eeva-Riitta Piispanen, joka vetää mummojen energiakampanjaa . - Kampanjassa muistutamme, että elämässä on paljon mukavia asioita, jotka eivät vaadi ollenkaan fossiilienergiaa, Piispanen kertoo. Kampanja alkoi jo keväällä 2022 ja jatkuu nyt syksyllä osana AstettaAlemmaks-kampanjaa.

- Yhteinen kumulatiivinen asiantuntijuus ja yhdessätekemisen ilo innostavat toimimaan, sanoo Helena Kääriäinen, joka kuuluu myös Ilmastolääkärit-ryhmään. Hän kertoo, että yllätyneensä positiivisesti siitä, miten kovasti mummoista ollaan myös maailmalla kiinnostuneita . Englanninkielisille sivuille on kerätty haastatteluita, joita  suomalaisista aktiivisista “ilmastomummoista” jatkuvasti tehdään.

Aktivistimummot-liike kirjasi syntyessään tärkeäksi tavoitteeksi teot, joilla ilmastoahdistus voidaan kanavoida teoiksi. Aktivistimummo ja metsämummo Arja Voutilainen kirjoitti äskettäin aiheesta mummojen sivuilla ja ympäristöahdistus.fi-blogissa.

Metsä on tärkeä hiilinielu ja biodiversiteetin ylläpitäjä. Aktistimummojen pysyvä lahjatoive on Luonnonperintösäätiön kanssa kerättävä Mummonmetsä. Koossa kolmivuotispäivänä on reilu 20 000€:n potti. Sitä kasvatetaan tavoitteena perustaa nimikoitu Mummonmetsä. Tavaran sijaan mummot innostavat yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä sijoittamaan ikimetsään, josta on iloa ja hyötyä pitkälle tulevaisuuteen. Pienikin lahjoitus, esim. 10 euroa, vie tavoitetta eteenpäin. Lahjoittamaan pääset tästä linkistä.

Toivo, kohtuus ja tuhlauksen lopetus

Teemamme #toivo ja kohtuus kantavat. Energian tuhlauksen lopetuksen on yksi tavoite. Kurkotamme kohti tulevia tekemisiä: metsän, veden ja lumen puolesta ja päättäjien tiukempia toimia vaatien.
Empatialla, ilolla ja huumorilla lastenlasten tulevaisuuden puolesta.

Tule mukaan Mummonmetsä-keräykseen!

Lahjoittamaan pääset tästä linkistä.

Teksti:

Seija Kurunmäki
www.aktivistimummot.fi
Yhteyshenkilö
0400-460894
seija.kurunmaki@kuule.fi


Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Aktiivisella toiminnalla lievitystä ympäristöahdistukseen

Aktivistimummo ja metsämummo Arja Voutilainen on todellinen luontoihminen, joka tietää, että aktiivisella toiminnalla voi vähentää myös ympäristöahdistusta. Arja on lääketieteen tohtori ja lastenneurologi. Arja Voutilainen kirjoitti ympäristöahdistuksesta artikkelin ympäristöahdistus.fi -sivuille. Tämä blogi on lyhennelmä ilmestyneestä artikkelista.

Aktivistimummo ja metsämummo Arja Voutilainen on todellinen luontoihminen, joka tietää, että aktiivisella toiminnalla voi vähentää myös ympäristöahdistusta. Arja on lääketieteen tohtori ja lastenneurologi, joka on perehtynyt mm. lasten ADHD:n hoitoon. Arja Voutilainen kirjoitti ympäristöahdistuksesta artikkelin ympäristöahdistus.fi -sivuille. Tässä lyhennelmä artikkelista.

Olen kotoisin maaseudulta vähävaraisesta perheestä, jossa lapsuuden polkua ei muovannut kuluttaminen eivätkä tekemisiä ohjanneet uudet tavarat. Opin näkemään luonnon kauneuden ja rauhoittumaan metsässä ja veden äärellä. Kasvoin huonoksi kuluttajaksi: matkailun sijaan retkeiltiin, koti kalustettiin sukulaisilta ja työpaikoilta vapautuneilla kierrätyskalusteilla, ja vaatekerta on uusiutunut useimmiten sisarten kaapin siivousurakan jälkeen. Työmatkat pystyi yleensä kulkemaan pyörällä tai bussilla, lajitellut jätteet viemään kierrätykseen ja kauppatavarat tuomaan kotiin isolla repulla iltakävelyn yhteydessä. Huonelämpötila pidettiin matalana ja veden käyttöä seurattiin tarkoin. Ruokahävikki oli perheessämme niin epäsuosittua, että esikoinen kertoi alakoulussa lahjoneensa kaveritkin syömään ottamansa annoksen loppuun.

Neljä vuotta sitten, vuonna 2018 uutisoitiin aiempaa näyttävämmin IPCC:n ilmastoraportista, jossa tutkimustietoon pohjautuen kerrottiin maapallon lämpötilan nousevan hyvin nopeasti vaarallisen korkeaksi. Raportissa ennakoitiin lämpenemisestä koituvat lukemattomat haitat ihmisille ja luontoympäristölle eri puolilla maapalloa. Tuli taju velastamme tuleville sukupolville ja häpeä aikalaistemme jatkuvan kasvun tarpeen sokaisemasta toiminnasta, jota olimme pitäneet kehityksenä. Tuli ahdistus, oli pakko alkaa etsiä keinoja osallistua maapallon pelastamiseen!

IPCC:n ilmastoraportin jälkeen tajusimme olevamme ylikulutuspäivän aiheuttajia; käytimme Suomessa suhteellisen vuosiosuutemme maapallon luonnonvaroista kolmessa kuukaudessa! Tuli pelko lasten ja lastenlasten tulevaisuudesta. Nuoret aikuisemme olivat perheellistymässä; oliko tällä ennusteella oikein toivoakaan lastenlapsia? Asiasta oli vaikea keskustella, koska osa läheisistä ahdistui liikaa, osa kielsi ja osa ei välittänyt. Mitä voisi tehdä?

Punainen liha vaihtui kasvisruokaan yllättävän nopeasti; liharuokien valmistukseen tottuneena olin kiitollinen vauhdilla monipuolistuneesta kasviproteiinituotannosta.  Tarvittaisiinko vaihto sähköautoon, aurinkopaneelit, maalämpö? Tiedostin, että enää ei riitä oman käyttäytymisen muutos, hiilijalanjälki on niin suuri.

Tuli lisää tietoa ympäristön tilasta, ilmaston lämpenemisen nopeudesta, muovista maaperässä ja merissä, luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä, hyönteiskadosta, jäätiköiden sulamisesta. Ahdistuksen keskellä tuli Facebook-kaverilta kutsu Aktivistimummoihin!

Liityin Aktivistimummoksi

Oli tärkeää päästä liittymään yhteisöön, jolla on vaikuttamismahdollisuuksia ja jossa ääneni tulisi paremmin kuulluksi. Aktivistimummojen tavoite on turvata tuleville sukupolville samoja luontoympäristön mahdollisuuksia, mistä itse olemme nauttineet ja voimaa ammentaneet. Liittyminen oli helppoa Facebook-ryhmässä. Ryhmä kasvoi nopeasti niin suureksi, että sen olemassaolo ja kannanotot tulivat huomatuiksi ja palkituiksikin. Minulle oli mieluisaa, että ryhmän sisällä on oma Metsänvaalijat-ryhmä meille, joille erityisesti metsän suojelu on tärkeää.

Erityisesti nuorilla ilmastonmuutoskeskustelun koveneminen on aiheuttanut huolta ja pelkoa.  On tärkeätä kuunnella, korjata väärinkäsityksiä, tarjota ikätasoista tietoa ja kertoa, mitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi jo tehdään. ”On tärkeää mainita, että nämä asiat ovat aikuisten vastuulla”, sanoo lastenpsykiatri  Liisa Viheriälä, joka on yksi perustajamummoista.

Aktivistimummoissa mukana olemalla olen voinut vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen enemmän kuin yksin, lukea ja jakaa tietoa. Aktivistimummojen metsänvaalijoissa osallistun keskusteluun hankkeista ilmastonmuutosta hillitsevään metsänhoitoon. Kuitenkin ryhmän rivijäsenen tekeminen on pientä, vaikuttamismahdollisuudet vähäisiä; peukuttaminen ja kommentointi ei anna tunnetta toiminnasta.

Mukana myös Metsämummot ja -vaarit -liikkeessä

Minua myös mietitytti, miten oman liian suruttoman sukupolveni jälkikasvu puolestaan tulisi tutuksi luonnon kanssa ja oppisi tuntemaan vastuuta luontoympäristön säilymisestä. Siksi ryhdyin myös metsämummoksi. Metsämummot ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka vaikuttavat lapsiin ja heidän perheisiinsä lähtemällä opettajien avuksi viemään koululuokkia ja päiväkotiryhmiä lähiluontoon.  Lue lisää ryhmän toiminnasta Ilmastoahdistus.fi-artikkelista. 

Onnea 3-vuotiaalle Aktivistimummot-liikkeelle.
Nyt tarvitaan aikuisten vastuuta ja yhteistoimintaa.  Tekoja!

Vain niin voimme säilyttää lapsenlapsille maailman, jossa voi elää.

Arja Voutilainen
Aktivistimummo
Metsämummo
LKT, Lasten neurologi

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Anu Harkki, EU Climate-pact Ambassador

Anu Harkki esitteli Aktivistimummot-liikettä EU:n ilmastolähettiläiden Ambassador Forumissa 4.10.22. FT ja ilmastopuhuja Anu Harkki on toiminut lähettiläänä vuodesta 2021, ja on yksi Aktivistimummot-liikkeen perustajajäsen. Lähes sata ilmastolähettilästä ja EU-virkailijaa oli koolla zoomissa päätteidensä äärellä. Moni heistä ryhtyi Aktivistimummojen faniksi. (This blog is written also in Englih, look at the end of the text)

Anu Harkki esitteli Aktivistimummot-liikettä EU:n ilmastolähettiläiden Ambassador Forumissa 4.10.22. FT ja ilmastopuhuja Anu Harkki on toiminut lähettiläänä vuodesta 2021, ja on yksi vuonna 2019 syntyneen Aktivistimummot-liikkeen perustajajäsen. Lähes sata ilmastolähettilästä ja EU-virkailijaa oli koolla zoomissa päätteidensä äärellä. Moni heistä ryhtyi Aktivistimummojen faniksi.
(This blog is also in English, look at the end of the text)

Eurooppalainen ilmastosopimus on osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ja auttaa EU:ta saavuttamaan tavoitteensa tulla ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.  Ilmastosopimuksen toimijoina on mm. ilmastolähettiläitä, joista jokainen ottaa askeleita omassa maassaan rakentaakseen kestävämmän Euroopan. Lähettiläät kertovat omien maidensa menossa olevista ilmastosaktiviteeteista ja suunnitelmista.

- Olin koonnut olennaisimmat asiat Aktivistimummoista viiteen diaan. Yksi kuvista sai hymyt kuuntelijoiden kasvoille.  Se esitti perustajamummoja viisi-kuusikymmenluvuilla, kun kaikki olimme vielä pikkutyttöjä.  Näytin tämän dian koska halusin korostaa meidän ikäämme, olemme vanhoja, ja meillä on paljon kokemusta sekä hyvistä, että huonoista ajoista. 

-Aika ja kokemus auttaa panemaan asioita ja kokemuksia perspektiiviin ja perspektiivi antaa joustavuutta ja toipumiskykyä. Tällä taustalla olemme valinneet Aktivistimummojen avainsanat: Kohtuus ja Toivo.

- Kerroin Fcebook-ryhmästämme 6400 jäsenestä, mummoista, vaareista ja mummohenkisistä, jotka ovat tiedostaneet tarpeen toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.  Kerroin myös toiminnastamme, seminaareista ja yhteisistä hankkeista muiden kansalaisjärjestöjen ja ilmastotoimijoiden kanssa.

- Saimme paljon kannustavia kommentteja ja palautetta ja yksi DG CLIMAn (EU:n Ilmastotoimien pääosasto, joka johtaa Komission työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi) työntekijä kertoi ryhtyvänsä Aktivistimummojen faniksi. Tervetuloa mukaan!

In English

The European Climate Pact is a movement of people united around climate change, each taking steps in their own worlds to build a more sustainable Europe. Launched by the European Commission, the Pact is part of the European Green Deal and is helping the EU to meet its goal to become climate-neutral by 2050. 

 I am one of the Climate Pact Ambassadors since 2021 and I had a pleasant opportunity to present Activist Grannies to my fellow Climate Pact Ambassadors in other EU countries.  This was the third Ambassador Forum this year and close to hundred ambassadors had gathered to their screens to listen to the presentations and discuss activities.

With 5 slides I went through the most important of our story and one of them created smiles to the listeners faces as the slide showed the founding grannies in the fifties, when we were just small girls.  By showing this picture I wanted to pinpoint the fact that we are old, with a lot of experience from both good and bad times.  Because time brings you ability to put things into perspective and it gives you resilience.  And with this background we have chosen our two keywords; moderation and hope.

 I went through our Facebook activities, I mentioned our 6400 members, grannies and granny minded people who are all aware of Climate crisis and wish to act on it.   I also told part of what we have been doing, our seminars and activities with other climate activists and organisations. Through the zoom chat we got a lot of encouragement and good feedback, one DG CLIMA (The Directorate-General for Climate Action, leads the European Commission's efforts to fight climate change at EU and international level) staff member mentioned that he is a fan of Activist Grannies. Wellcome! 😊

Anu Harkki
Aktivistimummo, Activist Granny
EU Climate-pact Ambassador,
Ilmastopuhuja, FT, MBA
Emerita Tutkimusjohtaja

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

”HARVOIN JA HARTAASTI” ja muita Aktivistimummojen energiansäästövinkkejä”

Aktivistimummot laittavat omalla viestintäkampanjallaan kortensa kekoon viikolla 40 alkavaan Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan. Mummot ovat muotoilleet ”mummoviisauksia”, jotka ovat tarjolla vapaasti jaettaviksi somekanavissa. Aktivistimummot muistuttavat keväällä aloittamansa kampanjan hengessä: Lopetetaan tuhlaus ja ryhdytään kohtuukäyttäjiksi.

Aktivistimummot laittavat omalla viestintäkampanjallaan kortensa kekoon viikolla 40 alkavaan Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan. Mummot ovat muotoilleet ”mummoviisauksia”, jotka ovat tarjolla vapaasti jaettaviksi somekanavissa. Aktivistimummot muistuttavat keväällä aloittamansa kampanjan hengessä: Lopetetaan tuhlaus ja ryhdytään kohtuukäyttäjiksi.

”Elämässä on paljon mukavia asioita, jotka eivät vaadi ollenkaan tai hyvin vähän fossiilienergiaa, aktivistimummo ja energiansäästökampanjan koordinaattori Eeva-Riitta Piispanen muistuttaa. On myös asioita, joissa tuhlauksen vähentäminen ei ollenkaan vähennä elämänlaatua, päinvastoin. Asuntojen astetta tai paria alempi lämpötila tuntuu miellyttävältä, pyöräily ja kävely ovat paitsi energiaa säästäviä, myös terveyttä edistäviä. Yhdessä syöminen ja saunominen ja vähemmän lämmitetyissä tiloissa oleskelu villasukat jalassa lisäävät yhteenkuuluvuutta. Monista energiaa tuhlaavista tavoista, kuten pitkistä suihkuista ja turhasta autoilusta, on mahdollista luopua.

”On realismia, että meillä on myös energiaa vaativia tarpeita, joista on kerralla tai kokonaan vaikea luopua. Työ- ja perhesuhteet tai terveys voivat vaatia matkustamista aika ajoin. Maaseudulla sujuvan julkisen liikenteen puuttuessa autoilu on ainut keino kulkea ja välttämättömät syyt pakottavat myös joskus lentämään”, Piispanen kertoo. Vaikka itsellä olisikin varaa jatkaa energian käyttöä kuten ennenkin, kohtuukäyttö ja energiankäytön järkevä ajoitus koituvat energiapulassa kaikkien eduksi.

Kolme keväällä lanseerattua keinoa pätee edelleen

  • Keino nro 1: Huoneiston lämpötila. Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella tarkoittaa 5 prosentin säästöä lämmityskuluissa. Julkisissa tiloissa lämpötilaa voi laskea reippaammin.

  • Keino nro 2: Vähennä autoilu minimiin, käytä julkisen liikenteen vähäpäästöisiä mahdollisuuksia, kävele ja pyöräile. Nopeudet pienemmiksi ja autottomia päiviä useammin kuin kerran vuodessa. Vähäpäästöisen julkisen liikenteen ja joukkoliikenteen kehittäminen on välttämätöntä.

  • Keino nro 3: Mummoviisas vinkki kuluttavan elämäntavan muuttamiseen, kuten ahkeran lentämisen ja sähkösaunan lämmittämisen vähentämiseksi on yksinkertainen: Harvoin ja hartaasti.

Mummoviisauksista meemejä

Aktivistimummot uskovat viestinnän voimaan. Tällä kertaa mummoviisaudet kiteytettiin sananlaskumuotoisiksi meemeiksi, joiden toivotaan leviävän maailmalle.

Makupaloiksi viisi mummoviisautta:

Harvoin ja hartaasti, sanoi mummo, kun sähkösaunaa lämmitti.

Nauranpa lämpimikseni, sanoi mummo, kun sisälämpötilan alensi.

Ja nyt painetaan villaisella, sanoi mummo, kun lisää sukkia kutoi.

Aktivistimummot-verkosto perustettiin syksyllä 2019. Perustajajoukossa on ilmastoasiantuntijoita, lääketieteen huippuosaajia, energia-asiantuntijoita, tutkijoita, viestinnän ammattilaisia, toimittajia, kirjailijoita, luonnontieteilijöitä, rahoitusalan asiantuntijoita. ”Me Aktivistimummot teemme työtä, jotta lapsenlapsille jäisi maailma, jossa voi elää. Mummoviisaudella tarkoitamme aikuisten vastuuta sekä kohtuuden ja toivon sanomaa. Me muutamme oman ahdistuksemme teoiksi, mutta vältämme lisäämästä pienten lasten ahdistusta,” verkoston kokoaja, aktivistimummo Seija Kurunmäki muistuttaa.

Lisätietoja antaa ja asiantuntijoille osoitettavat haastattelupyynnöt välittää: Eeva-Riitta Piispanen,          
0400 478 016 eevis@piispanen.fi
Kampanjakoordinaattori, Aktivistimummot
www.aktivistimummot.fi

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Mummonmetsä-keräys jatkuu

Aktivistimummot-liike aloitti Mummonmetsä-keräyksen keväällä 2020 tukemalla Luonnonperintösäätiön ainutlaatuista ikimetsien suojelutoimintaa. Tavoitteena on keräysvaroin perustaa suojeltu mummonmetsä/suojeltuja mummonmetsiä, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja toimivat hiilivarastoina. Koossa on nyt, reilun kahden vuoden kampanjoinnin jälkeen yli 22 000€. Keräys jatkuu.

Eilinen 24.9.22 Metsämarssi-mielenosoitus nosti metsät puheenaiheeksi. Metsällä ei mene niin hyvin kuin luullaan. Luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi vanhojen metsien suojelua pitää tehostaa.
Kymmenien luonnonsuojelujärjestöjen yhteinen mielenosoitus esitti päättäjille viisi konkreettista tavoitetta, joihin myös meidän mummojen on helppo yhtyä.

Järjestöt vaativat hallitukselta seuraavia toimenpiteitä:

  • Valtion mailla sijaitsevien luonnonmetsien ja vanhojen metsien suojelu

  • Rahoituksen turvaaminen luonnontilaisten ja vanhojen metsien vapaaehtoiselle suojelemiselle yksityismailla

  • Toimien käynnistäminen, joilla suojellaan kolmekymmentä prosenttia Suomen metsistä EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti

  • Metsäkatomaksun käyttöönotto hiilinielujen turvaamiseksi ja lisäämiseksi

  • Talousmetsien hakkuiden merkittävä vähentäminen valtion mailla

Aktivistimummojen vanhojen metsien suojeluohjelma on Mummonmetsä

Me Aktivistimummot aloitimme Mummonmetsä-keräyksen keväällä 2020 tukemalla Luonnonperintösäätiön ainutlaatuista ikimetsien suojelutoimintaa. Tavoitteena on keräysvaroin perustaa suojeltu mummonmetsä/suojeltuja mummonmetsiä, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja toimivat hiilivarastoina. Koossa on nyt, reilun kahden vuoden kampanjoinnin jälkeen yli 22 000€. Keräys jatkuu. Karkea pääsääntö on, että 50 euron lahjoituksella saa suojeluun 100 neliötä ikimetsää eli pienelläkin lahjoituksella on merkitystä.

Luonnon monimuotoisuuden kannalta suojeltua metsää pitäisi olla noin 17% kaikesta metsästä. Nyt sitä on Etelä-Suomessa 3% metsäalasta. Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg iloitsee mummojen kampanjasta: “Pyrimme hankkimaan mummoille sopivan alueen erityisesti lasten ja lastenlasten metsäsuhteen ylläpitämiseksi. Jotta sopiva kohde voidaan hankkia, tarvitaan vielä lisää varoja. Nöyrin kiitoksemme kaikille lahjoittajille!"

Haluatko metsäsi päätyvän suojelluksi mummonmetsäksi?

Jos sinulla on metsää, jonka toivoisit päätyvän Luonnonperintösäätiön mummonmetsäksi, ota yhteyttä Luonnonperintösäätiön Forsbergiin.

Lahjoita Mummonmetsä-keräykseen Luonnonperintösäätiön verkkokaupassa!

Lahjoituksen saaja: Luonnonperintösäätiö
Tilinumero FI78 5494 0950 0224 93
Viite: 201980 ohjaa lahjoituksen Mummonmetsä-kampanjalle

Aktivistimummot-liike tekee työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiksi. Tavoitteena on turvata tuleville sukupolville maailma, jossa voi elää. Mummot ylistävät kohtuutta ja toivoa hyvän elämän rakennuspalikoina. Syksyllä 2019 julkistettu liike laajeni nopeasti yli 6000 aktiivin joukoksi. Kasvava joukko mummoja, pappoja ja mummohenkisiä haluaa vaikuttaa niin että monimuotoinen luontomme säilyy tulevillekin sukupolville.


Lisätietoja 

Aktivistimummot
Seija Kurunmäki, 0400-460894
Seija.kurunmaki@kuule.fi
www.aktivistimummot.fi/

Luonnonperintösäätiö sr
Pepe Forsberg, 040-8669696
pepe.forsberg@luonnonperintosaatio.fi 
www.luonnonperintosaatio.fi

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Sähköpyörä on autoni

Aktivistimummo Armi Temmes (65v.) kertoo, miten entisestä autoilijasta tuli ensin pyöräilijä ja sitten sähköpöyräilijä. Myös Pyöräliitto suosittelee kaiken ikäisiä hyppäämään satulan selkään. Tutkimukset osoittavat, että pyöräily vähenee vanhetessa: lähes kolmannes yli 50-vuotiaista ei pyöräile lainkaan, ja yli 65-vuotiaista pyöräilyn on lopettanut jo 44 prosenttia.

Aktivistimummo Armi Temmes (66v.) kertoo, miten hänestä, entisestä autoilijasta tuli ensin pyöräilijä ja sitten sähköpyöräilijä. Hänelle pyöräily on sekä kuntoilua että helppoa ja nautinnollista matkantekoa. Ja mikä parasta! Se on erittäin ilmastoystävällistä. Sekä me Aktivistimummot että Pyöräliitto innostamme kaiken ikäisiä hyppäämään satulan selkään.

Pyöräily on nuoresta pitäen ollut minusta mukava liikkumisen muoto. Pyörä vie eteenpäin nopeammin kuin kävely, mutta pyöräillessä ehtii nähdä enemmän kuin autoillessa. Pääkaupunkiseudulla työmatkat sujuivat pyörällä varsin kätevästi aina silloin kun meni omalle toimistolle, jossa pystyi vaihtamaan vaatteet ja peseytymään ennen töiden aloittamista.

Totuin kuitenkin autoiluun, kun kymmenen vuoden ajan työpaikkani oli yli 60 kilometrin päässä ja niin perheeseen jäi toinen auto, vaikka työpaikka siirtyi lähemmäksi. Sitten kyllästyin siihen, että autoni oli niin vähällä käytöllä (ja kulut juoksivat) ja luovuin siitä. Jatkoin työmatkapyöräilyä, mutta aloin harmitella sitä, että pyörä jäi kotiin aina kun työt veivät oman toimiston ulkopuolelle, mihin ei voinut mennä umpihikisenä. Ikääkin alkoi tulla ja polvet olivat välillä vähän kipeät. Silloin tein kaupat sähköpyörästä, enkä ole katunut. Sillä jaksaa ajella suunnilleen mihin vain pääkaupunkiseudulla, eikä ole aivan uupunut perille tullessa. Valitsin tukevan kaupunkipyörän, jonka selkään pääsee ilman korkeaa jalannostoa ja jossa ajoasento on luontevan pysty.

Kaupassa käynti onnistuu myös mainiosti pyörällä. Hyvät pyörälaukut vetävät tavaraa ihan riittävästi, ellei ahnehdi ihan koko viikon ruokia kerralla. Pyörän kanssa unohtuvat pysäköintiongelmat – sen saa melkein joka paikassa aivan lähelle kohdetta. Kunnon lukot ja irrotettava ”ajotietokone” (pieni palikka, jossa sähkökatkaisin ja nopeusnäyttö) ovat ainakin toistaiseksi ehkäisseet varkaudet.

Muutaman vuoden jälkeen rohkaistuin kokeilemaan talvipyöräilyä. Hyvät nastarenkaat pitävät jäisellä tiellä, mutta paksussa lumessa tai jääsohjossa ajaminen keikuttaa pyörää minulle liian pelottavasti. Vähälumisina talvina pystyn ajelemaan paljonkin ja huonon kelin tullen jätän pyörän suosiolla kotiin.

Kaikilla keleillä ajaminen on edellyttänyt vaatetuksen kehittämistä, mutta se on oman tarinansa aihe. Samoin oma tarinansa on pyörän huolto, johon palaan. Tyypillinen asuni on vedenpitävä kuoriasu, jonka voi pukea sisävaatteiden päälle. Kun sen riisuu, voi mennä konserttiin, seminaariin tai ravintolaan ihan hienosti pukeutuneena.

Monet kysyvät minulta onko pyöräily minulle kuntoilua vai ekoteko. Se ei ole kumpaakaan, mutta hiukan molempia. Lisäksi pyöräily on äärimmäisen kätevä tapa liikkua pääkaupunkiseudulla – moneen paikkaan pääsee nopeammin kuin julkisilla kulkuneuvoilla tai jopa autolla. Suosittelen sähköpyörää kulkuneuvoksi mummoille ja vaareille!

Armi Temmes
Aktivistimummo

Satulaan (www.satulaan.fi) on Pyöräliiton hanke, jonka tavoitteena on lisätä yli 50-vuotiaiden pyöräilyä, parantaa pyöräilyturvallisuutta ja vähentää yksinäisyyttä matalan kynnyksen kerhotoiminnan kautta.

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Puolitetaan ruokahävikki

Aktivistimummot ovat viikolla 37 mukana muistuttamassa turhasta kulutuksesta, jonka kotitalouksien ruokahävikki aiheuttaa. Suomalainen heittää vuodessa keskimäärin 20-25 kg ruokaa (kg/henkilö) pois. Eli nelihenkisessä perheessä saattaa mennä 100 kg syömäkelpoista ruokaa hukkaan. Monissa perheissä hävikki on paljon keskiarvoa pienempää, ja joukossamme on myös ihmisiä, jotka eivät kiinnitä asiaan ollenkaan huomiota. Onko niin, että he eivät myöskään arvosta ruokaa? Puhutaan tällä viikolla ruokahävikin monista vaikutuksista ja kerätään vinkkejä, joilla voisimme puolittaa ruokahävikin. Me mummot jaamme tällä viikolla #hävikkifoorumi’n kanssa videoita teemalla “Aktivistimummojen hävikkiviisauksia”.

Aktivistimummot ovat mukana viestimässä ruokahävikistä viikolla 37 (12.-18.9.2022). Kuluttaja-lehden toteuttama Hävikkiviikko toteutetaan osana kansallista Hävikkifoorumia. Laajan yhteistyöhankkeen tavoite on puolittaa kotitalouksien ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Hävikkiviikko-viestintäkampaja jakaa paljon tietoja ja vinkkejä sekä haluaa kiinnittää huomion ruoan arvostukseen.

Kotitalouksissa tuotamme 20–25 kiloa ruokahävikkiä/hlö/vuosi.

Kaikki se kulutus, joka päätyy ruokahävikiksi on turhaa. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa; pellolla, kuljetuksissa, elintarviketeollisuudessa, kaupassa ja kotona., Kaikkein eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa. Luonnonvarakeskuksen tutkimusten mukaan tuotamme kotitalouksissa keskimäärin 20–25 kiloa ruokahävikkiä vuodessa. Määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä, 13 kilosta 105 kiloon/henkilö.

Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, arjen haasteista sekä keittiötaitojen heikkoudesta. Tähteitä ei hyödynnetä ja parasta ennen - ja viimeinen käyttöpäivä- merkintöjen eroa ei tunneta.

Eniten hävikkiä syntyy vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %), hedelmistä (16 %) sekä kahvista (14%).

Kuluttaja-lehti yhteistyökumppaneineen herättelee vuosittaisella (nyt 10.kerta) viesitintäkampanjalla meitä kaikkia pohtimaan omaa suhdettamme ruokaan ja ruokahävikkiin, ja ruoan arvostukseen. Kampanja kannustaa tunnistamaan hävikin syntymisen syitä ja miettimään keinoja, joiden avulla voisimme vähentää ruokahävikkiä omassa arjessamme.

Aktivistimummojen hävikkiviisauksia

Aktivistimummot julkaisevat viikon aikana omilla Facebook-sivuilla mummojen vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi. Mummot ovat mukana myös Hävikkifoorumin toteuttamissa videoissa teemalla “Aktivistimummojen hävikkiviisauksia”

Ruokahävikki on monimutkainen ongelma, joka liittyy ekologisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin. Ruoantuotanto kuluttaa luonnonvaroja, työaikaa ja energiaa. Kaikki nämä resurssit menevät hukkaan kun työn tulosta, eli ruokaa, päätyy hävikkiin. Ilmastonmuutoksen edetessä ja ruoantuotannon haasteiden lisääntyessä on yhä tärkeämpää, ettemme ruokahävikkinä hukkaa arvokkaita resursseja. Kuluttajan arjessa ruokahävikin torjuminen on yksi konkreettinen, meidän jokaisen käsissä oleva kestävä teko. Se on viisasta ja siitä tulee hyvä mieli. Vuoden kaikkina viikkoina. Hävikki on asia, johon meistä jokainen voi vaikuttaa nyt heti. Ei tarvitse odottaa vuotta 2030.

Mummojen tavoite on puolittaa ruokahävikki saman tien. Keräämme vinkkejä fb-sivuillemme.

Kuluttaja-lehti on tuottanut aiheesta monipuolisen Hävikkiviikko-materiaalin, jota viikon aikana jaetaan monista kanavista. Liity mukaan hävikkiä torjumaan.

Lisätietoa Aktivistimummojen fb-sivuilta. #hävikkifoorumi #hävikkiviikko

Lisätietoa myös täältä:

Hävikkifoorumi

Hävikkiviikko 2022

Kysy lisää Aktivistimummoilta.

Yhteyshenkilö

Seija Kurunmäki, 0400-460894 Seija.kurunmaki@kuule.fi

Lue lisää
Tiedote Aktivistimummot Tiedote Aktivistimummot

Aktivistimummot menevät metsään

Aktivistimummot-väelle tärkeää on metsärauha. Metsähakkuiltakin toivotaan hellyyttä. Lue Päivi Salpakiven kesäblogi aiheesta.
Kaikessa toimeliaisuudessa kaivataan faktojen tunnustamista ja menneisyyden virheistä ja onnistumisista oppimista. Sitä voi sanoa mummoviisaudeksi. Lue lisää mummojen metsäteoista. Nyt menemme metsään. Hyvää kesää kaikille!

Koko olemassaolomme ajan me mummot olemme olleet metsien asialla. Mottomme on: metsästä on moneksi. Metsiä tarvitaan hiilinieluiksi, luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjiksi, virkistyspaikoiksi ja luonnon antimien kasvupaikoiksi. Metsiä tarvitaan myös teollisuuden raaka-aineeksi. Metsä on metsänomistajille tulonlähde ja sukupolvelta toiselle kulkeva perintö. Moni mummo on myös metsänomistaja. Metsiä on monenlaisia, eikä kaikkia voi suojella, mutta suojelumetsiä tarvitaan kovasti lisää.

Olemme kohdistaneet tekojamme metsään. Tuemme 4H Taimiteko-hanketta. Hiilinielut kasvavat, kun nuoret istuttavat puita joutomaille. Luonnonperintösäätiön Mummonmetsä-kampanjalla keräämme varoja suojeltavaan ikimetsään. Koossa on reilun 20 000€ potti. Moni mummon läheinen on jo saanut lahjaksi roinan sijaan palan ikimetsää.

Viime kesänä ekoteologi, kansalaisaktivisti ja tietokirjailija. Pauliina Kainulainen pohti aktivistimummojen blogissa luonnon ja metsän pyhyyttä.

Mummonmetsä-hankkeen innostama aktivistimummo ja taiteilija Anne Leppänen toteutti some-kanaviimme upean kuvasarjan: Aktivistimummot ja metsä. Näitä rakastettuja kuvia hyödynnämme jatkossakin.

Metsäkeskusteulu käy kuumana, vastakkainasetellenkin. Hakata vaiko suojella? Avohakkuuta vai jatkuvaa kasvatusta? Mitä uutta EU:n taksonomian tuo meille? Mitä vaaditaan valtiolta metsänomistajana, mitä yksityisiltä tai isoilta omistajilta?

Me mummot päätimme lähteä metsärauhanneuvottelujen tielle. Onhan moni mummo itsekin metsänomistaja. Anu Harkin kirjoittama Antsaitsemme metsärauhan-blogi avaa ajatuksiamme. Maaliskuussa saimme olla myös mukana Sitran luontodialogissa. Yhteenveto kertoo mietteistämme “luonnon helmassa”. Kesän kynnyksellä oli ilo palkita Pelargonia-tunnustuksella 100 miljoonan puun mies, ENO-koulun perustaja Mika Vanhanen.

Jotta voimme metsiemme avulla luoda luonnolle ja tuleville sukupolville hyvää tulevaisuutta, on hyvä, että metsän monet merkitykset ja mahdollisuudet ymmärretään.

Me Aktivistimummot peräänkuulutamme tiedon lisäämistä ja metsärauhaa.

Kesäloman alkaessa aktivistimummo, metsänhoitaja Päivi Salpakivi kirjoittaa blogissaan aiheesta

Hellät hakkuut - päiväuniako vain?


Mitä Päivi tarkoittaa hellillä hakkuilla? Lue tästä blogista.

Me mummot menemme nyt noin kuukaudeksi metsään. Palaamme elokuussa.

On tulossa hyvä marjavuosi.

Oikein hyvää kesää ja metsärauhaa kaikille!

Aktivistimummot

Lue lisää
Blogi Aktivistimummot Blogi Aktivistimummot

Hellät hakkuut -päiväuniako vain?

Aktivistimummo ja metsänhoitaja Päivi Salpakivi kirjoittaa blogissaan hellistä hakkuista. Hän pohtii onko kyseessä toiveuni vai mahdollinen todellisuus. Moni mummo ja vaari herää tänäkin kesänä mökkipaikkakunnallaan tilanteeseen, joissa epäröi hyvän metsänhoidon sääntöje noudattamista. Onko naapureita informoitu etukäteen? Onko vältetty pesimäaikaisia hakkuita ja onko tuottotavoitteiden rinnalla huomioitu myös maisemanhoito? Jos haluamme huolehtia myös lastenlastemme tulevaisuudesta, ei hellien hakkuiden saisi olla vain päiväunta.

Kun mummoystäväni saapui rankan työtaakan väsyttämänä nukkumaan mökkisaareensa, hän heräsi yöllä outoon kolinaan. Vuosikymmeniä hiljaisuuden kehtona ollut saaristo oli täynnä uusia ääniä. Piipittävää peruutusääntä, humahtavia rysähdyksiä ja pyörivien tukkien kolinaa. Syy selvisi vasta varhaisaamun tunteina mummon kiivettyä lähikalliolle. Saaressa oli käynnistynyt alkukesän yöhakkuu.

Mummo käynnisti porukassamme keskustelun metsien hakkuista. Yksi vastusti hakkuita ylipäätään, toinen kertoi pudonneensa kärryiltä metsäkeskustelusta EU:n taksonomian myötä, ja kolmas halusi oppia peitteistä jatkuvaa kasvatusta pientä perintömetsäänsä varten. Yhteistä kaikille oli kuitenkin se, että kun mummot menevät metsään, he haluavat nauttia linnunlaulusta lastenlasten kanssa, eivätkä tulla yllätetyiksi uusista hakkuista.

Hyvien hakkuiden pohjana metsälaki, hyvän metsänhoidon suositukset ja terve järki

Keskustelua kuunnellessa mietin sitä, mitä olemme oikeastaan oppineet. Onko hyviä hakkuita olemassakaan? Suomessa luonnonläheisen metsätalouden kehittämisen aalto käynnistyi vuonna 1997 voimaan tulleen metsälain myötä. Siinä luotiin pohja sallivammalle metsien käsittelylle, valinnanvapaudelle ja eri tavoitteiden yhteensovittamiselle. Monimuotoinen metsä asetettiin yhdeksi tavoitteeksi muiden ohella.

Rinnan viime vuosikymmenten kiivaan suojelukeskustelun kanssa kehittyivät hyvän metsänhoidon suositukset. Ne ohjaavat entistä parempaan metsien käsittelyyn, kuten esimerkiksi vuorovaikutukseen, naapureiden informointiin etukäteen, luontokohteiden tunnistamiseen suunnittelussa ja hakkuukoneen ohjaimissa, herkkien kohteiden pesimäaikaisten hakkuiden välttämiseen ja maisemanhoitoon. Paitsi silloin, kun ne unohtuvat, kuten mummoystäväni mökkisaaressa.

Oliko kiire, oliko liian suuret tuottotavoitteet? Olivatko maastokäynnit liian vaivalloisia ja kalliita, vai satelliitin tiedot pilviverhon takana? Unohtuiko yhteinen vastuumme luonnosta, tästä erityisen herkästä ja ainutlaatuisesta?

Vaikka joskus on tylsää totella normeja, hakea lupia, lukea tutkimuksia ja opiskella ohjeita, niiden ymmärtäminen tuo meille tietoa. Vanhan viisauden päälle voi rakentaa uutta, kesähakkuissakin. On tärkeää pitää huolta metsistämme, sillä ne ilon, suojan ja raaka-aineen lisäksi sitovat ja varastoivat hiiltä. Monimuotoiset, monilajiset ja kasvukuntoiset metsät ovat valmiimpia säilymään ja sopeutumaan ilmastomuutoksen aikana.

Hellät hakkuut?

Keskustelumme lopulla yksi vaari kertoo nähneensä unta hellistä hakkuista. Luontokohteet on suojeltu, linnunlaulupuut säästetty ja ketunkolot kierretty. Puut on kaadettu ilman öistä kolinaa ja kantojen vierillä uudet taimilapset jo kurottelevat kohti aamutaivasta, kun vaari heräsi uniltaan virkeänä kuhankeittäjän vislaukseen.

Kirjoittaja:

Päivi Salpakivi
Aktivistimummo ja metsänhoitaja
Lue lisää Päivistä

Lue lisää
Tiedote, Pelargonia Aktivistimummot Tiedote, Pelargonia Aktivistimummot

Pelargonia-tunnustus Mika Vanhaselle, ENO-koulun toteuttajalle

Aktivistimummojen Pelargonia-tunnustuksen sai tänä vuonna Mika Vanhanen, jonka ideoima ENO-verkkokoulu on reilun 20 vuoden aikana levittäytynyt ympäri maailmaa. Se on yhdistänyt 10 000 koulua lähiyhteisöineen toimimaan ympäristön hyväksi. Tuloksena on noin 100 miljoonan puun verran uusia hiilinieluja. Nyt kolmatta kertaa jaettavalla Pelargonia-tunnustuksella Aktivistimummot-ryhmä nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka tekevät töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja monimuotoisen luonnon puolesta.

Aktivistimummojen Pelargonia-tunnustuksen sai tänä vuonna Mika Vanhanen, jonka ideoima ENO-verkkokoulu on reilun 20 vuoden aikana levittäytynyt ympäri maailmaa.  Se on yhdistänyt 10 000 koulua lähiyhteisöineen toimimaan ympäristön hyväksi. Tuloksena on noin 100 miljoonan puun verran uusia hiilinieluja. Nyt kolmatta kertaa jaettavalla Pelargonia-tunnustuksella Aktivistimummot-ryhmä nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka tekevät töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja monimuotoisen luonnon puolesta.

Mika Vanhanen on kontiolahtelainen peruskoulun opettaja, joka jo vuonna 2000 perusti ENO-verkkokoulun https://www.enoprogramme.org/suomeksi/.  Sen ansiosta lähes 100 miljoonaa puuta on istutettu ympäri maapalloa.

ENO-verkkokoulun syntyaikoihin ilmastosta ei puhuttu vielä yhtä yleisesti kuin nyt.
 - Kestävä kehitys oli opetussuunnitelmassa ja mietin, miten se konkretisoituisi koulussa, kun uudet tietokoneet ja internet olivat tulleet kouluihin 1990-luvun lopulla. Kouluni oli jo mukana kansainvälisessä GLOBE-ohjelmassa, mutta siitä puuttui vuorovaikutteisuus koulujen välillä. Kun sopivaa projektia ei löytynyt, päätin perustaa sen itse. Kyllähän se oli aika erikoista siihen aikaan. Joidenkin oli vaikea käsittää, miten verkkokoulu saadaan toimimaan, kun internetistäkään tavalliset ihmiset eivät vielä paljoa tienneet, Mika Vanhanen muistelee.
 
ENO-koulu käsittelee lukuvuoden aikana erilaisia ympäristöteemoja, joissa keskeistä on konkreettinen tekeminen yhteistyössä kylän tai lähiyhteisön kanssa. Niissä muun muassa hyödynnetään teknologiaa, tehdään kuvataidetta, siivotaan ympäristöä, istutetaan puita ja tutkitaan vettä. Teemat huipentuvat kampanjaviikkoihin tai -päiviin, joiden tulokset tuodaan esille verkossa. 
- Parasta on nähdä, kuinka ympäristö yhdistää ihmisiä eri puolilla maailmaa. Ja se innostuminen, Vanhanen kertoo. 

Mika Vanhanen johti ENO-koulua 20 vuotta. Toissa syksynä johtaja vaihtui, kun Mika Vanhanen siirtyi Treebuddy-yritykseen tukemaan puiden istutusta kehittyvissä maissa.
- Koin haluavani kehittyä työuralla ja nähdä ympäristöasioita yrityksen näkökulmasta. Olen edelleen tekemisissä ENO-verkoston ihmisten kanssa, mutta ENO-lapsi on jo täysi-ikäinen ja pärjää omillaan.

- ENO-koulu oli aikaansa edellä, todellinen edelläkävijä, joka innostaa nuoria ympäristötyöhön. Siksi valinta oli helppo, sanoo Aktivistimummot-liikkeen yksi perustajajäsen, Reetta Meriläinen, Pelargonian luovutustilaisuudessa 1.6.2022. Mummoja ilahdutti ENO-toiminnassa ajattelun suuruus, konkretia sekä rohkea kansainvälistyminen. Se tuo esiin myös suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvuutta.

Aktivistimummoille metsä on sekä luonnon monimuotoisuuden että hiilinielujen kannalta tärkeä. Mummot keräävät varoja yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa suojeltavaan Mummonmetsään.   
Metsä on hyvin tärkeä myös Mika Vanhaselle, joka paljastaa saavansa virtaa työyhteisöstä, musiikin tekemisestä ja juoksusta. Aktivistimummojen Pelargonia-tunnustuksessa Mika Vanhanen arvostaa erityisesti, koska se on samanhenkisten ruohonjuuren toimijoiden tunnustus. 

Kolmisen vuotta sitten syntynyt Aktivistimummot-liike tekee ilmasto- ja luontotyötä tavoitteena varmistaa lapsenlapsille maailma, jossa voi elää. Nyt yli 6000 mummon ryhmäksi kasvanut liike haluaa vaikuttaa sekä päättäjiin, yrityksiin että yksilöihin. Tavoitteena on tehdä tekoja, jotka luovat toivoa.  Vuosittain jaettavalla Pelargonia-palkinnolla Aktivistimummot-ryhmä nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka tekevät töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja monimuotoisen luonnon puolesta.  Viime vuonna palkinto oli osa mummojen #MummotÄänestää -kuntavaalikampanjaa, ja sen sai Kouvolan kaupunki. Toissa vuonna palkinnon saaja oli vastuullisen sijoittamisen edelläkävijä Eläkevakuutusyhtiö Varma.  

Lisätietoja


Aktivistimummot 
www.aktivistimummot.fi
Facebook-ryhmä https://www.facebook.com/groups/827681817574647
sähköposti aktivistimummot@gmail.com
Reetta Meriläinen, 0400 464220 reettam2@gmail.com
Seija Kurunmäki 0400 460894, seija.kurunmaki@kuule.fi
ENO-koulu-hanke 
Mika Vanhanen, 0405070725, mika@treebuddy.earth

Kuva: Mika Vanhasen arkisto (Mika istuttamassa puita nuorten kanssa)

Lue lisää